Бившият вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, който се провъзгласи за служебен президент, е напуснал северната провинция Панджшир, намираща се северно от Кабул, която отказва да признае властта на талибаните и е заминал за Таджикистан. Това съобщи източник в ТАСС, като цитира свой източник.

"Ситуацията в Панджшир е доста трудна. Талибаните обсаждат региона от четири страни, блокират достъпа до интернет и електричество. Снощи Салех напусна Панджшир и се насочи към Таджикистан. Най-вероятно той вече е там, е казал източникът.

По-рано Салех публикува в профила си в Twitter призив към международната общност да обърне внимание на дейностите на талибаните в Панджшир. Той обвини талибаните в лишаване на хората от достъп до медицинска и хуманитарна помощ. След неуспешни разговори между талибаните и Националния фронт на съпротивата, талибанските бойци започнаха настъпление срещу Панджир в началото на тази седмица.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Това стана, след като талибански бойци навлязоха в Кабул

Фахим Дашти, говорител на движението за съпротива, заяви вчера пред ТАСС, че талибаните не са успели да завземат нито един от постовете в региона. Според него са убити около 350 талибански бойци.

Вицепрезидентът Амрула Салех заяви през август, че според конституцията той става служебен президент в отсъствието на президента и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани отиде в Обединените арабски емирства и заяви тогава, че смята да се върне в страната. Той не е подавал оставка преди заминаването си.

Сблъсъци в афганистанската долина Панджшир, докато светът очаква правителство на талибаните

Сблъсъци в афганистанската долина Панджшир, докато светът очаква правителство на талибаните

"Мюсюлмани, благочестиви и талантливи"

Междувременно, стана ясно, че съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото афганистанско правителство, което ще бъде обявено скоро, съобщиха източници от ислямистката групировка, докато бойците ѝ се сражаваха със силите, лоялни към покорената република в Панджшир.