Служител в медицинска лаборатория в Съединените щати случайно е открил по време на работа няколко флакона с надпис "едра шарка", съобщава Си Ен Ен.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) замразените флакони са били намерени, докато служителят е почиствал фризер в лаборатория в Пенсилвания, където са се извършвали проучвания на ваксини.

От организацията уверяват, че няма признаци някой да е бил изложен на малкото количество патогени и уточняват, че съдържанието на флаконите изглежда непокътнато, а служителят е носел маска и ръкавици.

Случаят се разследва от компетентните органи.

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

Ваксинираните са заразни, но ваксините намаляват 10 пъти риска от тежко заболяване или смърт

Едрата шарка, или вариола, е много опасен вирус, чиито нива на смъртност достигат 30%. През 1980 г. Световната здравна организация обяви, че тя е ликвидирана напълно, след като последният случай на заразен по естествен път с вариола е бил регистриран през 1977 г. в Сомалия.

Постижението, определено от СЗО като "един от най-значимите и съществени успехи на здравеопазването в историята", стана възможно благодарение на световна кампания за всеобща ваксинация.

Въпреки това обаче проби от патогена все още се съхраняват в биологични лаборатории с научна цел.

Според CDC, въпреки че няма неминуема заплаха, те могат да бъдат използвани от терористи.

„Черни” лаборатории разработват вариола като биологично оръжие

„Черни” лаборатории разработват вариола като биологично оръжие

Има висок епидемиологичен риск