Замърсяването на въздуха в Ню Делхи се усили днес, тъй като фермерите продължават да горят стърнища въпреки наложената от съда забрана. Така столицата на Индия отново стана най-замърсения град в света, съобщава "Ройтерс".

Нивата на замърсяване се повишиха тази седмица след кратко прекъсване. Обсъждат се по-нататъшни смекчаващи мерки, но планът за предизвикване на дъжд чрез "засяване" на облаци за борба със смога беше отложен поради неблагоприятното време.

Градът заема първото място в списъка с най-замърсените градове в света с индекс на качеството на въздуха (AQI) от 509 около обяд, според швейцарската група IQAir, която категоризира качеството на въздуха като "опасно". Северозападен вятър, който духа над града, носи дим от селскостопански пожари в близките полета, а скоростта на вятъра в Делхи е слаба и неблагоприятна за разпръскване на замърсители, заяви служител на метеорологичния отдел, пожелал анонимност.

Три индийски града вече са сред 10-те най-замърсени градове в света

Три индийски града вече са сред 10-те най-замърсени градове в света

Индексът за качество на въздуха (AQI) за столицата Ню Делхи е 420

Вчера фермери са провели над 2500 контролирани палежи на стърнища в щата Пенджаб, който се намира северно от Ню Делхи. Те се противопоставиха на наредената от Върховния съд забрана за изгаряне на растителни остатъци и местната полиция предупреди за съдебни действия срещу тях, съобщи вестник The Indian Express.

Качеството на въздуха в равнините на Северна Индия се влошава всяка зима, когато студеният въздух улавя емисии от множество източници, включително превозни средства, индустрии, строителен прах и изгаряне на селскостопански отпадъци.

Министърът на околната среда на Делхи Гопал Рай каза пред агенция ANI, че властите се опитват да прилагат законите по по-добър начин и че по-късно през деня ще се проведе среща за обсъждане на по-нататъшни мерки.

Ню Делхи ограничава превозните средства, за да бори замърсяването на въздуха

Ню Делхи ограничава превозните средства, за да бори замърсяването на въздуха

За една седмица превозни средства с нечетни номера ще се движат на нечетни дати

Досега градът забрани всякакво строителство, затвори училища, за да защити децата, спря влизането на несъществени бензинови и дизелови камиони в града и разположи превозни средства, които да пръскат вода във въздуха, за да контролират замърсяването.

Липсата на облачно покритие над града отложи плана за засаждане на облаци, който първоначално беше планиран за 20 ноември, каза Маниндра Агравал, учен от Индийския технологичен институт в Канпур, който ръководи процеса.

"Миналата седмица радарите показваха облачност по това време, но сега вече не го показват", каза Агравал пред "Ройтерс" по телефона.

Ню Делхи, покрит с токсична мъгла, в момента е най-замърсеният град в света

Ню Делхи, покрит с токсична мъгла, в момента е най-замърсеният град в света

Индийската столица има индекс за качество на въздуха от 611