Германия регистрира най-силното си икономическо представяне за последните пет години, показват публикуваните за 2016 година данни, съобщава ДПА.

Федералната статистическа служба на Германия съобщи, че БВП през изминалата година се е разширил с 1,9% след 1,7 на сто през 2015 година.

Вероятно икономическият ръст ще се увеличи с около 0,5% за последното тримесечие на 2016 година - два пъти повече в сравнение с третата четвърт, според предварителните данни на службата.

Европейската страна отчита седем години непрекъснат икономически растеж. Това е в ярък контраст с много страни членки, които имат проблеми с високия си държавен дълг и с нивата на бюджетния дефицит.

Федералната служба отчита също трета поредна година бюджетен излишък, като през 2016 година е 0,6% от БВП.

Данните за БВП и стабилното финансово състояние ще помогнат на Германия да създаде буфер за икономиката в случай на неблагоприятна обстановка, след като анализатори предупреждават, че 2017 година може да бъде изключително несигурна.

Анализаторите посочват като рискови фактори предстоящите преговори с Великобритания за излизане от ЕС, политиките на новата администрация на САЩ при Доналд Тръмп и потенциално непредсказуемите избори в Европа през тази година, включително в Германия.

Традиционно износът е основната движеща сила зад германската икономика.

Но миналата година чуждестранната търговия има минимален отпечатък върху БВП, след като 3,4% увеличение на вноса изпреварва 2,5% ръст на износа, отбелязват още от службата, която подчертава, че икономическият растеж се дължи на потреблението и повишените разходи на провинциите заради мигрантите.

Правителствените разходи са нараснали с 4,2% през миналата година в сравнение с 2015 г.

Разходите на домакинствата са се увеличи с 2 на сто и са допринесли с 1,1% за БВП през 2016 година, като изключително ниските лихви, слабата инфлация, по-високите заплати и рекордно ниската безработица са насърчили потреблението.

Изнесените от Евростат данни в понеделник показват, че в Германия е най-ниската безработица в Европа - 4,1 на сто.

Силното вътрешно търсене защити германската икономика от много външни рискове, смятат експерти.