Бремен, най-малката провинция в Германия, ще бъде управляван от лява трипартийна коалиция след сключване на споразумение, което изключва консерваторите, въпреки че спечелиха изборите, информира "Политико".

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Втори са социалистите

Социалдемократите, Зелените и Левицата договориха споразумение да управляват провинцията, въпреки че на изборите в края на май победи Християндемократическия съюз. Консерваторите получиха 26,5 на сто, а социалдемократите бяха подкрепени от 25%. Това е най-слабият резултат на социалдемократите от повече от 70 г. Зелените завършиха на трета позиция със 17,5%, а Левицата получи 11,5 на сто.

Подобни коалиции управляват в Берлин и Тюрингия, част от бивша Източна Германия, но за първи път Левицата се присъедини към двете леви сили в коалиция в бившата Западна Германия.

Изборите в Бремен носят риск от разпадане на коалицията на Меркел

Изборите в Бремен носят риск от разпадане на коалицията на Меркел

Изборите за Европейски парламент съвпадат с вота в Бремен

Коалиционното споразумение в Бремен включва ангажимент да се забрани движението на автомобили в центъра на града от 2030 г., разширяване на обществения транспорт и затваряне на единствената държавна централа на въглища в града, пише "Шпигел".

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от членовете на трите партии.