Причината за аварията на кораба Crew Dragon е аномалия по време на активацията на системата за двигателя SuperDraco, съобщи вице-президентът на SpaceX Ханс Кенигсман, цитирана от световните медии.

Няма проблем със самия двигател, подчерта той. Освен това, по време на аварията е унищожена и космическата капсула на кораба.

Капсулата SpaceX Dragon се завърна на Земята

Капсулата SpaceX Dragon се завърна на Земята

Новата капсула за астронавти приключи демонстрационния си полет до МКС и се приводни в Атлантическия океан

Капсулата на космическия кораб Crew Dragon, предназначен за размяна на екипажа, бе унищожена при авария на изпитанията в средата на април. Информацията бе потвърдена от американската авиокосмическа корпорация SpaceX.

Аварията по време на наземното изпитване на пилотирания кораб Crew Dragon (Dragon-2), стана по време на активиране на системите на двигателя SuperDraco. Компанията както преди е уверена в надеждността на самия двигател, допълни Ханс Кенигсман, цитиран от CNN.

Капсулата Dragon на SpaceX успешно се скачи с МКС

Капсулата Dragon на SpaceX успешно се скачи с МКС

Огромен успех за частната американска компания

Той подчерта, че компанията е следвала всички процедури за обезпечение на безопасността по време на изпитанията на 20 април, така че никой не е пострадал.

"Това е причината да провеждаме изпитания. Ако се случи нещо непредвидено, то да стане на изпитателната площадка", заяви Кенигсман.

НАСА разреши на SpaceX да тества новата капсула за астронавти

НАСА разреши на SpaceX да тества новата капсула за астронавти

Първият тестови полет на капсулата Crew Dragon до Международната космическа станция ще се проведе на 2 март