Американската компания SpaceX изстреля ракета Falcon от Флорида, за да достави телекомуникационен сателит в орбита и след това за втори път успешно приземи ракетата носител на плаваща платформа в океана, съобщават световни агенции.

Високата 23-етажа ракета Falcon 9 беше изстреляна от платформа до Кейп Канаверал в 5, 21 часа по Гринуич. Изпратеният в орбита сателит JCSAT-14 е на базираната в Токио телекомуникационна компания SKY Perfect JSAT Corp – нов клиент на Space Exploration Technologies или SpaceX на Илон Мъск.

Около 2 минути и половина след изстрелването първата степен на ракетата се отдели, а втората степен достави сателита в орбита – повече от 40 хиляди километра над Земята.

Програмираната ракета носител се върна на плаваща платформа, която е разположена на 650 километра от източното крайбрежие на Флорида в Атлантическия океан.

През април компанията успешно приземи ракета носител на платформа след четири неуспешни опита.

Днешното изстрелване на ракета от страна на SpaceX е четвъртото от заплануваните дузина през тази година.

Миналата седмица SpaceX спечели първия си контракт за изпращане в орбита на американски военен сателит. Така беше сложен край на 10-годишния монопол на United Launch Alliance – партньорство между компаниите Lockheed Martin Corp и Boeing Co.