Броят на нелегалните мигранти към Европа е спаднал през април, след като ЕС сключи споразумение с Турция за спиране на притока на мигранти през Егейско море. Това става ясно от данните на европейската гранична агенция Фронтекс, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията Италия се е превърнала в нов фронт за бежанци, предимно от Либия.

За първите 6 месеца през 2016 година е имало 360 хиляди незаконни прониквания на територията на ЕС. Броят им е по-висок в сравнение с миналата година за същия период, но притокът е спаднал от април, каза Фабрис Легери, изпълнителен директор на Фронтекс, пред Радио Европа 1.

Той добави, че Италия е иззела ролята на Гърция като основен пункт за проникване в ЕС и сега повечето мигранти, пристигащи в Европа, идват от Либия. Около 750 души пристигат ежедневно в Италия в сравнение с около 50 в Гърция.

„Така че новата фронтова линия е Италия”, поясни шефът на Фронтекс. Повечето от пристигащите са от Северна и Централна Африка.

През 2015 година от Фронтекс са регистрирали повече от 1,5 млн. мигранти, навлезли в Европа, предимно в Гърция.

Според говорител на агенцията сделката между ЕС и Турция и затварянето на границата Гърция-Македония са двете основни причини за спада на притока на мигранти.

ЕС възнамерява да създаде на базата на Фронтекс Европейска гранична агенция и брегова охрана, базирана във Варшава, като ще бъде увеличен персоналът и финансирането до 2020 година с около 320 милиона евро.