Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че очаква новата стратегическа концепция на Алианса да определи Русия като "най-значителната и пряка заплаха" за глобалната сигурност.

"Намираме се в ключов момент за нашата сигурност. Войната на президента Путин срещу Украйна е най-неотложната заплаха, пред която сме изправени. Тя разби мира в Европа", каза Столтенберг пред "Политико".

Столтенберг обясни, че западните съюзници трябва да бъдат подготвени за дългосрочна война. В това отношение Украйна трябва да продължи да бъде подкрепяна, както е било от 2014 г.

Новият шеф на британските военни: Да сме готови да се бием за Европа

Новият шеф на британските военни: Да сме готови да се бием за Европа

Британската армия и съюзниците сега трябва да са способни да победят Русия

Китай представлява предизвикателство за ценностите и сигурността на НАТО, добави Столтенберг.

Загрижеността се е увеличила поради нарастващите инвестиции, които прави в критична инфраструктура и ядрен капацитет, както в региона, така и в световен мащаб.

По други теми, запитан за отношенията с Русия след войната, Столтенберг посочи, че в момента приоритет е подкрепата на Украйна.

Затова на следващата среща в Мадрид Алиансът ще представи нов пакет от помощ за страната в краткосрочен и дългосрочен план, за да даде възможност на Киев да извърши прехода от съветско оборудване към съвременен хардуер на НАТО.

Азия и войната в Украйна

Азия и войната в Украйна

Как да се говори за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, като не може да се гарантира свободно и открито Черно море?

Преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. в Мадрид, НАТО възложи проучване сред всичките 30 съюзници, за да разбере възприятията на гражданите на съюзниците, включително относно подкрепата за членство в НАТО, колективна отбрана и трансатлантическата връзка. Като цяло подкрепата за НАТО остава силна и продължава да нараства.

Над 70% от гражданите на съюзниците смятат НАТО за важно за бъдещата сигурност на тяхната страна и подкрепят членството на страната си в НАТО. 60% смятат страната си за по-безопасна в резултат на сътрудничеството между северноамериканските и европейските нации.

Приблизително две трети са съгласни, че страната им трябва да защитава друга държава, ако бъде атакувана (67%) и смятат, че членството в НАТО прави чуждестранни нападения по-малко вероятни (62%).

Близо 80% от гражданите на съюзниците подкрепят запазването или увеличаването на разходите за отбрана.

Все по-голям брой граждани гледат на Русия неблагоприятно (68%). Неблагоприятните възгледи за Русия са се увеличили с 27 процентни пункта от 2021 г.

Китай също се възприема неблагоприятно от 52% от анкетираните, което е увеличение с 11 процентни пункта от 2021 г.

Наборът от данни за 2022 г. включва допълнителни показатели относно нахлуването на Русия в Украйна. Резултатите показват, че 67% от респондентите смятат, че инвазията е засегнала безопасността и сигурността на тяхната страна.

ЕС и НАТО засилват сътрудничеството

ЕС и НАТО засилват сътрудничеството

Противодействието на дезинформацията