Азиатските министри на отбраната, изказващи се на IISS Shangri-La Dialogue 2022, бяха почти единодушни в осъждането си на действията на Русия в Украйна. Това, че един европейски въпрос изигра толкова важна роля на срещата на върха - и че министри от толкова много различни страни говориха от подобна позиция - е окуражаваща новина за тези, които се стремят да задържат заедно широката международна коалиция, противопоставяща се на нахлуването на Русия, пише Международният институт за стратегически Проучвания - IISS.

За първи път криза в Европа надвисна над водещата среща на върха в областта на отбраната в Азия, IISS Shangri-La Dialogue. Не беше изненада, че западни служители, обединени в опозиция на руската агресия, се обърнаха към руската война в Украйна. Но почти всеки азиатски министър на отбраната също го направи. Конфликтът има "сеизмични последици" за региона, според старши министъра на отбраната на Малайзия Дато Сери Хишамудин Тун Хюсеин. Той и колегите му изразиха три опасения.

Първо, едно очевидно предизвикателство към международното право в една част на света го отслабва в друга. Японският министър на отбраната Киши Нобуо отбеляза, че отговорът на руската агресия ще повлияе "не само на съдбата на Украйна, но и на съдбата на базирания на правила международен ред". Други повториха тази загриженост. Премиерът Кишида Фумио бе още по-ясен в основното си обръщение: "Украйна днес може да бъде Източна Азия утре". Други повториха тази загриженост.

Второ и по-конкретно, е прецедентът, че конфронтацията между Русия и Запада за Украйна създава възможен конфликт между САЩ и Китай за Тайван. Както отбеляза Киши, "международната общност вече споделя загрижеността, че в Индо-Тихия океан може да избухне ситуация, подобна на руската агресия срещу Украйна". Неговият фиджийски колега Иния Батикото Серуирату направи сравнението още по-ясно.

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Той е разговарял по телефона с руския президент

На трето място, има преки и материални последици за цените на суровините. Както отбеляза министърът на отбраната на Индонезия Прабово Субианто: "Изглежда далеч от нас, но ни засяга пряко. Проблемът с храните, енергийният проблем." Колегата му от Сингапур, д-р Нг Енг Хен, отбеляза, че тъй като взаимната зависимост между азиатските държави е по-висока, отколкото между Европа и Русия, икономическите последици от войната в Азия биха били още по-тежки.

Генерал Уей Фънхе отбеляза, че Китай "дълбоко съжалява и е силно натъжен" от конфликта, който е засегнал страната му "изключително". Той напомни, че Китай призовава за мирни преговори още от втория ден на войната, създавайки впечатлението, че Китай много би искал да не е започвала. Призовавайки оръжейни доставки за Украйна и санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, той даде да се разбере, че Китай иска това да приключи бързо.

Акцентът на тазгодишния диалог "Шангри-Ла" е безпрецедентното виртуално обръщение на украинския президент Володимир Зеленски. Носейки тениска, по проект на 16-годишно момиче от Сингапур, за подкрепа на Украйна, той цитира бившия сингапурски премиер Лий Куан Ю, за да засили глобалното значение на зачитането на правилата: "Ако нямаше международно право и големите риби изяждат дребните риби и малките рибки язяждат скаридите, нямаше да съществуваме".

Един по-широк урок от руската инвазия бе важността на "превантивните мерки за предотвратяване на насилието" преди началото на агресията. Друг бе неделимостта на свободата на корабоплаване. В това той повтори въпрос, зададен от генералния директор на IISS д-р Джон Чипман в своето встъпително обръщение: "Как може да се говори за подпомагане на свободния и отворен Индо-Тихоокеански регион, след като досега не се е оказало възможно да се гарантира свободно и открито Черно море?

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Китай пише, че никога не е признавал изхода от опиумните войни 1840-1842 г. и 1856-1860 г.

Уроци за Запада

Макар че не всички на срещата на върха осъдиха инвазията на Русия в Украйна - генерал Вей намекна, че отговорността е на САЩ - азиатските делегации споделят почти единодушна загриженост както за преките икономически последици, така и за дългосрочните последици за сигурността. По този начин те повториха както крехкостта, така и стойността на принципите на международния ред. Следват и две последици за западната дипломация.

Първо, това трябва да насърчи онези, които се стремят да поддържат широката международна коалиция срещу нахлуването на Русия. Срещата на 3 юни между Маки Сол, председател на Африканския съюз и руския президент Владимир Путин за обсъждане на глобалната продоволствена криза предизвика опасения, че тази коалиция може да се разпада. В Азия обаче малцина изглежда са готови да разглеждат Русия като част от решението на създадената от нея криза и повечето смятат, че по-широките последици за сигурността са поне толкова важни, колкото инфлацията на цените на суровините.

Второ, азиатските опасения трябва да поставят на пауза онези, които са склонни да правят компромис с Русия чрез преговори за мир - и налагането му на Украйна - което би възнаградило агресията като цена за прекратяване, макар и само временно, на войната. Дълбочината на загрижеността относно целостта на базирания на правила ред и в подразбиране неделимостта на сигурността припомня забележката на делегата от Хаити по време на дебата на Обществото на нациите относно нахлуването на Италия в Абисиния през 1935 г.: "Нека никога не забравяме, че някой ден може да сме нечия Абисиния".

Много малки държави се вслушаха в този призив, но големите, които имаха най-голямо значение, не го направиха. Неадекватният им отговор на инвазията на Мусолини - опит да се договори разделянето на Абисиния и да се избегне прилагането на най-строгите санкции - не само се провали, но и насърчи други агресори, проправяйки пътя към Втората световна война.

Някои в Европа изглежда са привлечени от подобен компромис днес. Други в Азия, макар и по-далеч, виждат нещата по-ясно. След като лидерите на Франция, Германия и Италия посетиха Киев за първи път днес и се срещнаха със Зеленски, очите на двата континента следят отблизо.

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

В САЩ: Първо, НАТО няма да "изхвърли" нито една страна и второ, САЩ никога не признаха включването им в СССР