Стотици демонстранти се събраха в неделя в белгийския град Лиеж, за да протестират срещу мерките, предприети от правителството на Белгия срещу разпространението на новия коронавирус, предаде The Brussels Times. Исканията на демонстрантите включваха призив да се предложи открит дебат относно "отговора" на пандемията, вместо властите самоволно да налагат мерки на цялото население.

Демонстрацията беше организирана в социалните медии от движение, което пропагандира хората да не се страхуват от вируса. Няма данни за инциденти при проявата. Полицията е предпочела да запази дискретно присъствие на мястото.

Припомняме, че миналата седмица Белгия обяви, че връща частичната блокада за четири седмици. Затварят се училищата, а някои магазини ще обслужват клиенти само след предварително заявен час.

Въведен е вечерен час, обща забрана за пътуване в страната и чужбина, а също така хората работят от вкъщи, ако имат възможност.

Новите правила предвиждат максимум до 4 души да се събират на публични места. Преди правилото беше не повече от 10 души.

Затворени са и училищата.

Мерките ще останат до пълното отваряне на училищата и разхлабването на ограниченията на 19 април.

Решението е заради потенциална трета вълна на коронавируса в Белгия и скок на приетите в болница с коронавирус.

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Белгия против обвързването на ваксинационния сертификат с пътуванията

Иска изясняване на целта на документа и спазване на правата