Стотици служители от администрацията на бившия републикански президент Джордж Буш, са готови да подкрепят демократ за Бели дом и се надяват Джо Байдън да е следващият президент, коментират участващи в инициативата, като това е най-новата група, ръководена от републиканци, която се противопоставя на преизбирането на Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс". 

Длъжностните лица, които включват секретари на кабинета и други висши служители в администрацията на Буш, са сформирали комисия за политически действия - 43 възпитаници за Байдън - за да подкрепят бившия вицепрезидент в надпреварата му на 3 ноември, съобщиха за "Ройтерс" трима организатори на групата. Буш бе 43-ият президент на страната.

Super PAC ще стартира в сряда с уебсайт и страница във Facebook, казаха те. Планират да пуснат "видеоклипове с препоръки", в които високопоставени републиканци хвалят Байдън  и ще проведат кампания за гласуване в най-оспорваните щати.

Колин Пауъл: Тръмп лъже през цялото време

Колин Пауъл: Тръмп лъже през цялото време

Все повече републиканци се дистанцират от Доналд Тръмп...

Групата е най-новата от редица републикански организации, които се противопоставят на преизбирането на Тръмп, още един признак, че той най-накрая е отчуждил хора в собствената си партия с отговора си на пандемията на коронавируса, националните протести заради расовата несправедливост и полицейската бруталност срещу черни американци. 

"Ние знаем какво е нормално и кое е ненормално и това, което виждаме, е силно ненормално. Президентът представлява опасност", заяви Дженифър Миликин, един от 43-те организатори на възпитаници, които работиха по кампанията за преизбиране на Буш през 2004 г. и по-късно в администрацията на общите служби.

Другите двама членове, които разговаряха с "Ройтерс", са Карън Киркси и Кристофър Пърсел. Пърсел работи като служител по комуникациите в Белия дом на Буш. Киркси беше в кампанията на Буш 2000, а по-късно и в отделите за земеделие и труд. Миликин заяви, че групата все още не е готова да посочи всички свои членове или своите донори. Те трябва да предостави списък на първоначалните донори на Федералната избирателна комисия до октомври.

Кабинетът на Буш е информиран за групата, но бившият президент не участва и не е заявил дали одобрява целите й. Фреди Форд, говорител на Буш, заяви, че Буш се е оттеглил "и няма да участва в тези избори".

Буш, който все още се радва на голямо одобрение сред много умерени републиканци, спечели, като заяви, че смъртта на Джордж Флойд показва "шокиращ провал" и призова протестиращите да бъдат чути. По-рано той пусна видео, с което призовава американците да се обединят пред лицето на пандемията.

Тръмп критикува призив на Буш за единство на фона на коронавируса

Тръмп критикува призив на Буш за единство на фона на коронавируса

По-късно Тръмп описа "велика и мощна чума", след която Америка възкръсва "по-велика от всякога"

Въпреки различията в политиката с Байдън, "стотици" бивши служители на Буш смятат, че демократът има способността да посрещне предизвикателствата за Америка, заявиха 43-те членове.

"Този ноември избираме страната над партията", каза Пърсел. "Вярваме, че администрацията на Байдън ще се придържа към върховенството на закона ... и ще възстанови достойнството и почтеността на Белия дом."

"Наистина имаме огромна подкрепа за нашите усилия", каза Кирксей.

Като Super PAC, на членовете на групата е забранено от закона да работят или да комуникират с кампанията на Байдън, но могат да събират неограничени суми пари и да пускат реклами или да провеждат събития в подкрепа на кандидата. Кампанията "Байдън" отказа коментар.

Ерин Перини, говорител на кампанията на Тръмп, каза за 43-те, че "това е блато - и отново - опитват се да свалят законно избрания президент на Съединените щати."

Десетки бивши републикански служители по национална сигурност също са готови да подкрепят Байдън, твърдейки, че Тръмп представлява заплаха за сигурността в САЩ, съобщиха за "Ройтерс" хората, участващи в усилията.

Тръмп също предизвика остри критики сред пенсионираните военни лидери заради очевидните му опити да включи въоръжените сили в усилията за потушаване на антирасистките протести.

Други републикански групи, които се противопоставят на неговото преизбиране, включват проекта "Линкълн", съосновател на Джордж Конуей, съпруг на съветника на Тръмп Келиан Конуей.

Тръмп изрази презрение към републиканските и консервативни фигури, които му се противопоставят, заявявайки в "Туитър", че са "човешка измет".

Тръмп знае, че губи

Тръмп знае, че губи

Трябва да наблегне "повече на политиката и по-малко на своята личност"