Стотици демонстранти, предимно пенсионери, излязоха на улиците на беларуската столица Минск в понеделник, за да поискат свалянето на президента Александър Лукашенко, предаде АП.

Демонстрантите се събраха на един от централните площади в Минск, скандирайки "Махай се!" и "Лукашенко, оттегляй се от власт!"

Няколко от участниците в митинга са били задържани, твърди правозащитният център "Весна". Полицейското присъствие е било засилено.

Припомняме, че над 300 опозицинери са били задържани през уикенда по време на демонстрациите. Сред тях има и непълнолетни лице.

Лукашенко: Няма да съм президент на Беларус при нова конституция

Лукашенко: Няма да съм президент на Беларус при нова конституция

Поддръжници на Тихановска съобщиха, че ще настояват прокурори от няколко европейски страни

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска разкритикува Европейския съюз, че действа твърде бавно и нерешително за оказване на адекватна помощ на Беларус.

38-годишната Тихановска избяга в съседна Литва, след като официално завърши на второ място на президентските избори.

Тя вярва, че ЕС трябва да направи повече, за да помогне на беларуската опозиция, конкретно като наложи повече икономически санкции, за да засили натиска върху президента Александър Лукашенко да се оттегли.

ЕС трябва да наложи повече санкции срещу беларуски компании, които подкрепят режима на фона на влошената ситуация в страната, заяви Збигнев Рау, полски министър на външните работи.

Рау участва в министерската конференция на ЕС в Брюксел. Една от неговите теми беше ситуацията в Беларус.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на правителството на Лукашенко, което отговори с ответни мерки.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на 66-годишния Лукашенко.

Сред задържаните на "Марша на волята" в Минск има непълнолетни

Сред задържаните на "Марша на волята" в Минск има непълнолетни

Сред задържаните има случайни минувачи...

Протестиращите вярват, че политическият новак Светлана Тихановска е истинският победител.