Стотици жени протестираха срещу сексуалното насилие в Бразилия.

Песен, създадена в знак на протест срещу сексуалното насилие, превърнала се в химн за жените от цяла Латинска Америка, беше в центъра на демонстрацията в петък в столицата на страната, където жените все повече са склонни да съдят насилниците.

Около 200 жени със завързани очи, изпяха песента "Изнасилвачът си ти".

Те преминаха и край Върховния съд, като държаха табели с имена на убити жени.

Възрастта на участниците варираше от момичета на 13 години до възрастни жени.

В Латинска Америка мачо културата и престъпленията срещу жените все още се толерират. Тази ситуация постепенно се промени през последните години с приемането на закони, специално насочени към справяне с домашното насилие.

По време на известните карнавални празненства в Рио де Жанейро, например, жените от 2017 г. насам все повече носят временни татуировки "Не означава не!", за да отблъснат бъдещите нападатели.

Националното проучване на Бразилия през 2013 г. изчисли, че само 7,5% от жертвите на сексуално насилие уведомяват полицията. Това е една трета от нивото на американските жертви на изнасилване или сексуални посегателства, според доклад за 2018 г. от американското министерство на правосъдието.

Миналата година броят на бразилските жени, подали сигнал за изнасилване достигна най-малко 53 726, сочат данните на бразилския Форум за обществена сигурност.