Суданското правителство е превело 335 милиона долара на САЩ като компенсация за семействата на жертви на терористични атаки. Това съобщи във вторник централната банка на страната, цитирана от ТАСС.

Преди това САЩ определиха изплащането на обезщетенията като условие за изключване на Судан от списъка на страните, спонсориращи международния тероризъм.

"Исканите средства бяха напълно преведени във Вашингтон", се казва в изявление на Централната банка.

Държавният департамент на САЩ обеща да премахне Хартум от черния списък в края на август, наричайки го "приоритетен въпрос и за двете държави". Както се отбелязва в изявлението на Централната банка на Судан, конкретният момент на изключване е "свързан с технически споразумения, които сега се обсъждат" на двустранно ниво.

Според някои наблюдатели въпросът за изключването на Судан от международния списък на терористите може до голяма степен да бъде свързан с опита на Вашингтон да привлече Хартум в "Авраамовите споразумения" - споразумения за нормализиране на отношенията между редица арабски държави и Израел. С посредничеството на САЩ Израел вече подписа мирни споразумения с ОАЕ и Бахрейн.

Суданският външен министър Омер Гамер ад-Дин заяви във вторник в Хартум, че въпросите за нормализиране на отношенията с Израел и изключването им от терористичния списък по никакъв начин не са свързани.

Вашингтон обвини властите на Судан, начело с бившия президент Омар ал Башир, в подкрепа на членове на терористичната група "Ал Кайда" при организирането на взривовете през 1998 г. в американските посолства в Кения и Танзания. Повече от 200 души станаха жертви на терористични атаки, включително 12 американски граждани. Хартум също бе обвинен в взривяването на американския миноносец "Коул" в Аден на 12 октомври 2000 г., при което загинаха 17 души.

Включването на държава в списъка на страните - спонсори на тероризма означава, че други държави или чужденци могат да бъдат обект на американски санкции, ако сключат търговски сделки с нея. Освен Судан, списъкът вече включва Иран, Северна Корея и Сирия.

Върховният съд на САЩ осъди Судан за атентатите на Ал Кайда от 1998 г.

Върховният съд на САЩ осъди Судан за атентатите на Ал Кайда от 1998 г.

Срещу американските посолства в Кения и Танзания, при които загинаха 224 души