Днес светът отбелязва 145 години от рождението на Сергей Дягилев, основателя на една от най-прочутите балетни трупи на всички времена - Ballets russes ("Руският балет на Дягилев"). Началото на трупата, спечелила световна слава, е поставено през 1911 г.

В продължение на 20 сезона тя триумфира по най-престижните сцени по света. (Уикипедия)

Надарен с деликатен усет за балетното изкуство, Дягилев кани в трупата един от най-ярките хореографи и танцьори на времето си - Вацлав Нижински (наричан Бога на танца), Михаил Фокин, Серж Лифар, Джордж Балачин и редица други, оставили ярка следа в историята на балета.

Стремежът на Дягилев е да покаже красотата на класическия танц, но и да излезе извън познатите граници. Хореографиите на Фокин придават нови нюанси на балетното изкуство, а по-късно Баланчин прави истинска революция.

В трупата на Дягилев е танцувала балетната легенда Анна Павлова и други именити балерини като Тамара Карсавина, Вера Фокина, Ида Рубинщайн, Матилда Кшесинска.

Сергей Дягилев е погребан на острова-гробище Сан Микеле във Венецианската лагуна.

Google посвети на годишнината от рождението му един от своите дудъли, изобразяващ самия Дягилев сред балетната му трупа.