Световните лидери трябва да признаят, че няма друг вариант освен ускоряване и разширяване на действията за борба с глобалното затопляне. Пътят, по който вървим в момента, води към климатична "катастрофа".

Това предупреди изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата Патрисия Еспиноса в интервю за Associated Press.

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)

Еспиноса подчерта, че учените са съобщили, че все още има шанс да се направят правилните неща или "прозорецът на реализация ще се затвори много скоро". Тя предупреди, че светът има още 12 години до достигане на въглеродните емисии до "точка, при която няма връщане назад".

По думите й това означава, че светът трябва да ускори всички усилия, за да избегне достигането до това ниво, да намали въглеродните емисии и да не позволява температурите да се покачват.

Тя поясни, че въглеродните емисии се очаква да се увеличат в бъдеще. В допълнение световното население се увеличава и все повече хора се нуждаят от енергия и ресурси, отбеляза експертът.

Планът на Тръмп за климата далеч по-лош от това да не прави нищо

Планът на Тръмп за климата далеч по-лош от това да не прави нищо

Тръмп бламира най-важната борба на човечеството

Става ясно, че ако продължим да се разрастваме или да се държим по начин, който поддържа такава траектория, ние няма да можем да постигнем заложените в Парижкото споразумение цели, смята Еспиноса.

Парижкото споразумение призовава световните температури да се поддържат на ниво максимално 2 градуса по Целзий до края на столетието в сравнение с прединдустриалните времена и възможно най-близо до 1,5 градуса по Целзий. Светът вече се е затоплил до 1 градус по Целзий, така че целта е да се предотврати още 1 или 0,5 градуса по Целзий отсега нататък.

Постигнаха споразумение на конференцията за климата в Полша

Постигнаха споразумение на конференцията за климата в Полша

Около 200 държави работиха 2 седмици върху правилата

В доклад на Междуправителствения панел за климатични промени от миналата година се заключава, че докато технически е възможно да се поддържа таван на затопляне до 1,5 градуса по Целзий до края на века, това е малко вероятно, защото изисква драматична промяна в световната икономика, включително изоставяне на изкопаемите горива. В доклада учените отбелязват, че по-малко от 2% от изготвените от тях 529 сценария поддържат температура под 1,5 градуса по Целзий.

Това, което науката ни показва сега от Париж, е, че 1,5 градуса по Целзий е наистина необходимо, защото последиците ще са много големи, ако останем на 2,0 градуса по Целзий. И второ, също показва, че 1,5 градуса по Целзий е възможно. Изисква повече усилия. Изисква по-голяма политическа воля, коментира Еспиноса.

По думите й учените от панела дават 12 г. на света да ускори и разшири действията, за да намали въглеродните емисии преди всичко да излезе извън контрол.

Не означава, че ние трябва да чакаме 12 г. и тогава да започнем, поясни тя.