Генералният директор на "Майкрософт" (Microsoft) говори за важността на доверието в технологиите по време на участието си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Ще се върнем назад, ако няма доверие в производството, което се предполага, че трябва да захрани Четвъртата индустриална революция, предупреди Сатя Надела.

Нуждаем се от световни норми, за да има доверие в технологиите, продължи той.

Доверието в технологиите наистина е ключов проблем точно сега, като се има предвид притесненията около системите на Huawei в 5G мрежите. 

"Майкрософт" е изправен пред изваждане от пазара на Китай през 2023 г., тъй като Пекин забранява чуждестранните технологии. И Надела изрази безпокойството си от новите препятствия между държавите.

Надела също призова защитата на личните данни да бъде възприемано като човешко право.

Той вярва, че сега е времето за спешни действия за разрешаване на най-големите предизвикателства на планетата.

На въпрос за вероятността от разделение на икономиката и технологиите между Китай и САЩ, шефът на "Майкрософт" отговори, че всяка страна се грижи за националната си сигурност.

Призовавам да помислим какво ще се случи, ако разделим интернета или търговията, отбеляза той и допълни, че това ще увеличи разходите на икономиките и като цяло ще влоши ситуацията.

През последните 30 г. имаше удивителен период на пазарен достъп, но ние трябва да се променим, защото светът е много по-сложен, смята той.

Мисля, че Китай ги е грижа за етиката относно изкуствения интелект, както и САЩ, подчерта шефът на "Майкрософт".

Според него технологиите могат да захранят икономическия растеж. Той отбеляза, че технологичният сектор може да се превърне в 10% от БВП, но какво ще се случи с останалите 90%.