Емисиите на парникови газове в световен мащаб през 2030 г. могат да бъдат между 13 и 15 милиарда тона повече в сравнение с необходимото ниво за поддържане на глобална температура в рамките на 2 градуса по Целзий през този век.

Това става ясно от деветия годишен доклад на Програмата на ООН за околната среда, цитиран от "Ройтерс".

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Климатичните промени ще имат все по-разрушителни въздействия

В доклада се анализира влиянието на политиките и целите на държавите за намаляване на парниковите газове и дали са достатъчни за ограничаване на средната температура в света под безопасния праг от 2 градуса по Целзий.

Оценката е публикувана няколко дни преди провеждането на конференция за климата на ООН в Полша от 2 до 14 декември. Разговорите ще доведат до приемане на "книга с правила" как да се приложи Парижкото споразумение от 2015 г., което има за цел да ограничи вдигането на глобалната температура между 1,5 и 2 градуса по Целзий.

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Сред предлаганите мерки са ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса

Програмата на ООН за околната среда подчертава, че през 2017 г. емисиите на парникови газове са достигнали 53,5 милиарда тона след тригодишен спад (1% увеличение спрямо 2016 г.). Те не очакват връх до 2030 г. Но емисиите през 2030 г. ще трябва да бъдат с 25% и 55% по-малко в сравнение с 2017 г., за да може глобалното затопляне да се сведе до 2 и 1,5 градуса по Целзий съответно.

"Увеличените емисии и мудните действия означават, че разликата между цифрите в тазгодишния доклад е по-голяма от всякога", отбелязват авторите на доклада.

Настоящите политики в областта на климата отчитат намаляване на емисиите с 6 милиарда тона до 2030 г., което означава, че глобалното затопляне ще бъде около 3 градуса по Целзий до 2100 г., като след това ще продължи да се затопля.

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

Загубите са в размер на 2,25 трилиона долара

Ако разликата не бъде разрешена до 2030 г., много е вероятно целта температурата да е под 2 градуса да не бъде изпълнена, се предупреждава в доклада.

За да се изпълни тази цел, държавите трябва да утроят усилията си. За по-амбициозната цел от 1,5 градуса по Целзий държавите трябва да увеличат амбициите си с пет пъти.

В момента държавите от Г-20 колективно не изпълняват обещанията си до 2030 г.

Според Си Ен Ен, позовавайки се на доклада, настоящите цели на всички държави за намаляване на емисиите ще доведат до средно покачване на глобалната температура до 3,2 градуса по Целзий до 2100 г.