Световната банка ще отпусне на Украйна финансова помощ м рамките на 3 милиарда долара за провеждането на икономически реформи през 2014 г., съобщи Би Би Си.

Решението за отпускане на средствата е взето, след като украинското правителство се е обърнало за помощ към финансовата институция.

„Групата на Световната банка получи апел за подкрепа от преходното правителство на Украйна и е готова да продължи да подкрепя украинския народ. Групата на Световната банка е готова да подкрепи реформите и да предостави до 3 милиарда долара през 2014 г." - се казва в изявление на Световната банка.

Не се съобщават подробности при какви условия средствата ще бъдат отпуснати на Киев и дали с част от сумата ще бъдат финансирани вече съществуващи проекти или става дума за допълнителна помощ над вече планираните средства за Украйна.

Междувременно беше съобщено ,че НАТО изпраща свои разузнавателни самолети в Полша и Румъния, които ще извършват наблюдения на украинските граници.
Съобщава се, че всички полети ще се извършват във въздушното пространство на страни от алианса.

Позицията на НАТО е, че Русия е предприела действия, за да укрепи контрола си над Крим в навечерието на референдума за статута на полуострова, който местните власти насрочиха за 16 март.

От Алианса напомниха, че  Украйна и Западът определят референдума за присъединяването на Крим към Русия за незаконен.

САЩ прехвърлят в Полша 12 изтребителя F-16 и 300 военни.
Те ще вземат участие в съвместно учение с полските им колеги на 13 март.

Москва официално отрича, че е изпратила свои военни в Крим, като заяви, че въоръжените мъже на  полуострова, отстояващи позициите на Кремъл са местни хора, които са си купили от Русия камуфлажни униформи и са се самоорганизирали.

По Би Би Си обаче бяха показани кадри, на които мъжете с военна екипировка без опознавателни  знаци признават, че изпълняват заповеди.
Украинци също разказват, че става дума за професионалисти, чиито вещи показват, че не са местни.

Агенция „Униан" предаде, че руските войски в Крим стават все по-многобройни.

„Те нарастват ежечасно. Към момента има около 30 хиляди." - заяви Игорь Кабаненко, който доскоро беше заместник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

По думите му, Киев спешно трябва да предприеме ответни действия срещу руската агресия и да не допуска разполагането на още руски военни в Крим.

Украинското министерството на отбраната съобщи,  че вчера около 20 агресивно настроени граждани от т. нар.  самоотбрана на Крим са нахлули във военна болница в Симферопол.
В лечебното заведение са настанени над 20 болни в тежко състояние, като един от тях е в реанимацията.
След преговори шефът на болницата е бил допуснат до работното си място, но тя остава блокирана от нападателите.