Международният договор за забрана на ядрените оръжия влиза в сила от днес. Под договора са се подписали 51 държави, информира "Гардиън".

Въпреки че в някои отношения стъпката е предимно символична, тъй като световните ядрени сили не участват в споразумението, договорът правно обвързва по-малките държави, които са го подкрепили, а също така е одобряван от лидерството на ООН.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Договорът за забрана на ядрените оръжия (TPNW) обявява за незаконно създаването, притежаването и разгръщането на ядрени оръжия от подписалите се държави и ги задължава да подпомагат други жертви на използване и тестване на атомни оръжия.

Британската Кампания за ядрено разоръжаване публикува социологическо проучване, което показват, че 59% от британците подкрепят страната да се присъедини към договора, а 77% подкрепят "пълна забрана за всички ядрени оръжия по света".

Ползата и моралът зад едно убийство за ядрени оръжия

Ползата и моралът зад едно убийство за ядрени оръжия

Според Джордж Фридман има проблем, но той не е морален, а практически...

Няма надежда световни ядрени сили да се присъединят към договора. През ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че договорът пренебрегва реалностите в глобалната сигурност.

 

Свят, в който Русия, Китай, КНДР и други имат ядрени оръжия, но НАТО не притежава, не е безопасен свят, предупреди той.

 

В последните години има постепенна ерозия на контрола над ядрените оръжия. По време на мандата си Доналд Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран. Нов СТАРТ между Русия и САЩ изтича на 5 февруари. 

Гутериш призова САЩ и Русия да удължат договора за намаляване на стратегическите ядрени оръжия

Гутериш призова САЩ и Русия да удължат договора за намаляване на стратегическите ядрени оръжия

"Абсолютно наложително е"

TPNW бе сключен след създаването на работна група на ООН през 2016 г. Тя бе подкрепена от 123 държави, като 38 гласуваха против. САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Израел се противопоставиха. Китай, Индия и Пакистан се въздържаха.

САЩ не успяха да убедят държави да се оттеглят от договора. През октомври Хондурас стана петдесетата държава, която се подписа под документа, което означаваше, че договорът ще влезе в сила след 90-дневен период.