Учените смятат, че световното морско равнище може да се повиши много повече от прогнозираното, поради ускореното топене в Гренландия и Антарктика, съобщава БиБиСи.

Дългогодишното мнение бе, че световните морета ще нараснат максимум с малко под един метър до 2100 година. Това ново проучване, базирано на експертни мнения, предвижда, че реалното ниво може да е около два пъти повече.

Това може да доведе до миграция на стотици милиони хора, казват авторите. Въпросът за повишаването на морското равнище е един от най-противоречивите въпроси, повдигнати от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), когато през 2013 г. публикува своя пети доклад.

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

А това може да доведе до бедствие

Според него продължаващото затопляне на планетата, без значителни намаления на емисиите, ще доведе до покачване на световния окена между 52 и 98 см до 2100 година.

Много експерти смятат, че това е много консервативна оценка.

Учените също са загрижени, че моделите, които понастоящем се използват за прогнозиране на влиянието на огромни ледени покривки върху морското равнище, не обхващат всички несигурности за това как те се топят.

За да се опитат да получат по-ясна картина, някои от водещите изследователи в тази област проведоха структурирано експертно проучване, където учените правят прогнози въз основа на тяхното познание и разбиране за случващото се в Гренландия, Западна и Източна Антарктика.

Според изследователите, ако емисиите продължат по текущата траектория, тогава най-вероятно е световните морета да се повишат с между 62-238 см до 2100 г. Това ще бъде свят, който се е затоплил с около 5°С - един от най-лошите сценарии за глобалното затопляне.

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Топенето на вечния лед в Арктика ще ни струва към 70 трлн. долара

Човечеството ще плаща все повече за бясната експлоатация на планетата

"За 2100 г. приносът на ледената покривка е много вероятно да е в диапазона от 7-178 см, но след като добавите ледниците и ледените шапки извън ледените покривки и топлинното разширение на моретата, се стига над два метра", казва водещият автор проф. Джонатан Бамбър от Университета в Бристол.

Докладът на IPCC през 2013 г. разглежда само това, което е "вероятно" да се случи, което от научна гледна точка означава, че те разглеждат 17-83% от обхвата на възможностите.

Това ново проучване разглежда по-широк спектър от резултати, обхващащи 5-95% от оценките.

За очакваното покачване на температурата до 2 градуса, ледената покривка на Гренландия остава с най-голям принос за покачването на морското равнище. Въпреки това, тъй като температурите надхвърлят това, много по-големи антарктически ледникови пластове започват да влияят.

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Ако се разтопи, световното морско равнище ще се повиши със 7 метра

"Когато започнете да разглеждате тези по-ниски вероятности, но все още правдоподобни стойности, тогава експертите смятат, че има малка, но статистически значима вероятност Западна Антарктика да премине към много нестабилно състояние и части от Източна Антарктика също ще започнат да допринасят за това", допълва проф. Бамбър.

"Само при тези по-високи вероятности за 5 градуса виждаме този тип поведение", коментира той.

Според авторите този сценарий ще има огромни последици за планетата. Те изчисляват, че светът може да загуби площ от земя, равна на 1,79 милиона квадратни километра.

Голяма част от загубите на земя ще бъдат във важни райони за отглеждане на храни като делтата на Нил. Големи части от Бангладеш биха били много трудни за хората. Големи мегаполиси, включително Лондон, Ню Йорк и Шанхай, ще бъдат застрашени.

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

Скоростта на топене се е увеличила и нивото на океаните се покачва

"За да се постави това в перспектива, сирийската бежанска криза доведе до появата на около един милион бежанци в Европа", обяснява проф. Бамбър.

"Това е около 200 пъти по-малко от броя на хората, които биха мигрирали при 2-метрово повишение на морското равнище."

Авторите подчертават, че все още има време за избягване на подобни сценарии, ако през следващите десетилетия настъпят сериозни съкращения на емисиите. Шансовете за достигане на максималния диапазон са малки, около 5%, но те не трябва да се отхвърлят, според водещия автор.

"Ако ти кажа, че има шанс 1 към 20, ако пресечеш пътя, ще бъдеш прегазен, няма да се приближиш до него", допълва професорът.

Дори вероятността от 1% означава, че подобно нещо може да случи в рамките на един човешки живот. "Мисля, че вероятността от 5% е сериозен риск", обяснява той.

Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците

Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците

Чрез изграждането на препятствия от камъни и пясък