Европа регистрира най-много случаи на заразени с коронавирус за седмица от началото на пандемията, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО). От организацията също предупредиха, че без ефикасни контрамерки до няколко месеца смъртните случаи могат да нараснат четири или пет пъти спрямо пика през април, пише "Гардиън".

СЗО: Младите и здрави хора ще получат ваксина 2022 г.

СЗО: Младите и здрави хора ще получат ваксина 2022 г.

Сваминатан предупреди да не се радват много, че смъртността от коронавируса е намаляла

Директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге заяви, че вирусът бързо се разпространява на континента, като се съобщава за експоненциално увеличение на заразените.

"Развиващата се епидемиологична ситуация в Европа буди голяма тревога: ежедневните случаи се увеличават, хоспитализираните се увеличават и Covid сега е петата водеща причина за смъртност" в региона, подчерта Клюге и поясни, че умират по повече от 1000 души на ден.

Той отбеляза, че потвърдените случаи в 53-те членки на СЗО в Европа са се увеличи от 6 милиона до повече от 7 милиона само за 10 дни, като има рекорди на 9 и 10 октомври, когато за първи път за ден имаше над 120 000 заразени.

По думите му обаче това е причина за оптимизъм, защото ситуацията не е същата като при първата вълна на пандемията.

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

Tакъв подход е "научно и етично проблематичен".

Ние отчитаме два до три пъти повече случаи на ден в сравнение с април, но пет пъти по-малка смъртност, отбеляза още той.

Пандемията днес не е пандемията от вчера - не само по отношение на динамиката на разпространение, но и по начина, по който сме подготвени, продължи Клюге.

Увеличеното тестване е една от причините за покачващия се брой на заразените, докато по-голямото разпространение сред по-младите, по-малко сред уязвимите хора и подобрените възможности за прием и лечение в болниците са помогнали за по-ниска смъртност.

СЗО: Рекордни заразени в Европа

СЗО: Рекордни заразени в Европа

Това е увеличение с близо 12 000

Ханс Клюге обаче предупреди, че има "реалистичен потенциал" епидемията да се влоши драстично, ако вирусът достигне до по-възрастните и по-уязвими групи "вследствие на по-интензивни социални контакти между поколенията".

Модели показват, че ако правителствата разхлабят ограниченията за продължителен период, смъртните случаи могат да са пет пъти повече от предишния връх до януари следващата година, посочи Клюге. Но те също показват, че прости мерки могат драстично да намалят случаите.

Постоянното носене на маски, 95%, а не както е 60% днес, заедно със стриктен контрол на социалните събирания в обществени и частни пространства могат да спасят живота на 281 000 души до 1 февруари, каза още Ханс Клюге.

Ограниченията в няколко европейски държави, включително Холандия, Испания, Франция и Чехия, са "добри, защото са абсолютно необходими", смята той.