Всяко четвърто здравно заведение по света няма редовен достъп до чиста вода. В резултат на това около 1,8 милиарда души са изложени на повишен риск от заразяване с коронавирус и други инфекции, според доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), публикуван в понеделник в Женева.

"Около 1,8 милиарда души са изложени на повишен риск от заразяване с COVID-19 и други заболявания, тъй като използват или работят в здравни заведения, които нямат основни услуги за вода", се казва в доклада. "Водата, канализацията и хигиената са жизненоважни за безопасността на здравните работници и пациентите, но на тези услуги не винаги се дава приоритет", заявиха СЗО и УНИЦЕФ.

Работещите лекари и медицински сестри при липса на хигиена в болниците е равносилно на работа без защитно оборудване, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

СЗО срещу задължително ваксиниране, но за социална дистанция

СЗО срещу задължително ваксиниране, но за социална дистанция

По-рано шефът на Организацията призова за приоритетно ваксиниране

Най-тежки са условията в 47-те най-слабо развити страни в света.

СЗО и УНИЦЕФ настояват за увеличаване на инвестициите във вода, санитария и хигиена, подчертавайки, че тези услуги са особено важни за уязвимите групи от населението, по-специално бременни жени и деца.

Авторите на доклада изчисляват, че решаването на проблема с водата в болниците и здравните центрове в най-слабо развитите страни изисква инвестиция от едва един долар на жител на тези страни.