Ако не се поучим от коронавируса и не приложим наученото на практика с необходимите средства и ангажимент, следващата пандемия, каквато със сигурност ще има, ще е още по-опустошителна. За това се предупреждава в доклад на Световната здравна организация, съобщава RT.

Авторите на доклада, озаглавен "Един неорганизиран свят", посочват, че настоящата пандемия от COVID-19 е доказателство за "колективната неспособност" за прилагането на практика на мерките за превенция, подготовка и отговор на този тип събития, така че "да им се даде съответния приоритетен характер".

Тази година стана ясна и "уязвимостта на икономиките и социалните системи, които са тясно свързани помежду си", както и отчетливите пропуски в обществата и нациите по отношение на неравенствата, докато коронавирусът "просперира в един неорганизиран свят", посочва се в документа.

СЗО: Светът трябва да е по-добре подготвен за следващата пандемия

СЗО: Светът трябва да е по-добре подготвен за следващата пандемия

Страните трябвало да инвестират в общественото здраве

В заключение авторите на доклада заявяват, че пандемията от COVID-19 "ясно ни напомни, че е невъзможно да се разчита на здравна сигурност, ако няма социална такава". Те настояват страните да създадат стабилни системи, да приемат адекватни мерки и да поемат ангажимент да инвестират в превенцията, подготвяйки се за "най-лошото", защото "никой няма да е в безопасност, докато всички заедно не бъдем".

От СЗО посочват, че са се вложили над 11 млрд. долара за справяне с пандемията, докато стойността на мерките за превенция струват едва по 5 допълнителни долара на човек годишно.

СЗО: Скоро няма да се върнем към нормалността

СЗО: Скоро няма да се върнем към нормалността

По думите му в момента има четири ситуации по света