Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че твърде много държави се движат в грешната посока в борбата с пандемията от коронавирус и че вероятно няма да има връщане към нормалността скоро време, информират АФП и "Гардиън".

"Искам да бъда прям с вас: няма да има връщане към "старото нормално" в близко бъдеще", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг, но поясни, че има пътна карта към ситуация, при която може да се контролира вирусът и да се спаси човешки живот. Това изисква ограничаване на разпространението, силно лидерство и овластяване на обществото.

Коронавирусът избягва училищата в Германия

Коронавирусът избягва училищата в Германия

От почти 2000 проби само 12 са с антитела

По думите му в момента има четири ситуации по света. Някои държави избегнаха големи огнища след прилагане на всеобхватна стратегия. Втората група, според Тедрос Аданом Гебрейесус, са държавите, които регистрираха голямо огнище на зараза, което обаче поставиха под контрол със силно лидерство и спазване на мерките от страна на обществото.

Генералният директор отбеляза, че при тези ситуации лидерите отварят държавите си на базата на данни.

При третата ситуация са държави, които се справиха с първия пик, но са засегнати от втора вълна.

Коронавирус: 13 млн. заразени след 1 млн. нови случая само за пет дни

Коронавирус: 13 млн. заразени след 1 млн. нови случая само за пет дни

Вирусът най-бързо се разпространява в Латинска Америка

Гебрейесус подчерта, че в последната група влизат държави, които са в "интензивна фаза на разпространение". Той поясни, че епицентърът на вируса остава в Северна, Централна и Южна Америка, но никога не е късно да се постави вирусът под контрол.

Тедрос говори критично за лидерите на държави, където "смесени послания" доведоха до удар върху доверието. Той предупреди, че ако този подход се прилага, нещата ще стават все по-лоши.

Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде загубен за няколко месеца

Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде загубен за няколко месеца

Това означава, че вирусът може да реинфектира хората година след година