Липсата на политическа воля и липсата на солидарност правят проблемно равномерното разпределение на ваксините Covid-19 със страните с ниски доходи. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Блумбърг".

Страните трябва да се откажат от защитата на интелектуалната собственост около ваксините си Covid-19,  настоя той в петък в онлайн дискусия, организирана от Световната банка.

Отказът ще даде възможност на по-бедните държави да лекуват своите граждани, без да се страхуват от наказателни търговски ответни мерки.

СЗО: Ваксинирането в Европа е неприемливо бавно

СЗО: Ваксинирането в Европа е неприемливо бавно

Нарастването на коронавирусните инфекции в цяла Европа е тревожно

Към четвъртък 40% от ваксините Covid-19, прилагани в световен мащаб, са отишли ​​при хора в 27 богати държави, които представляват 11% от световното население. Най-бедните 11%, са получили едва 1,6% от ваксините Covid-19, прилагани досега.

СЗО повтори по-рано, че "няма достатъчно информация" за смесване на различни ваксини срещу коронавируса между двете дози, след като Франция обяви, че тези на възраст под 55 г., които са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca, могат да си сложат различна ваксина при втората доза, информира АФП.

Организацията призова за проучване смесването на ваксините, но отбеляза, че няма изчерпателна информация до момента, на която да може да се отправят някакви препоръки.

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

СЗО публикува доклада за произхода - не е ясен източникът на COVID-19

Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник