Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова страните да работят заедно, за да се сложи край на критичната фаза на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че вече разполагат с всички налични инструменти за целта.

Пандемията от COVID-19 вече навлиза в третата си година и ние сме в критичен момент, заяви Гебрейесус на пресконференция в Женева заедно с министъра по икономическото сътрудничество и развитие на Германия Свеня Шулце.

"Трябва да работим заедно, за да сложим край на критичната фаза на тази пандемия. Не може да позволим тя да се проточва, като се люшкаме между паниката и пренебрегването", настоя той.

СЗО: Не се заблуждавайте, пандемията далеч не е към края си

СЗО: Не се заблуждавайте, пандемията далеч не е към края си

За седмица с Омикрон са се заразили 18 млн. души в света

Преди дни СЗО обяви, че Германия е станала най-големият донор на агенцията. В исторически план Съединените щати са направили най-големия финансов принос сред държавите членки за организацията.

От соя страна Шулце посочи, че основният приоритет на Германия, която пое председателството на Г-7, е да сложи край на пандемията в световен мащаб. За целта той призова за "масово ускорена, наистина глобална кампания за ваксиниране".

Събитието в Женева поставя началото на седмица на заседания на Изпълнителния съвет на СЗО, на които предстои да бъдат обсъдени ключови аспекти от бъдещето на здравната агенция на ООН, включително кандидатурата на Гебрейсус за втори мандат и предложението световната организация да стане по-финансово независима.

СЗО: Европа върви към края на COVID пандемия

СЗО: Европа върви към края на COVID пандемия

60% от европейците ще се заразят с Омикрон до март