Талибаните губят контрол над райони в Афганистан, се подчертава в доклад на Специалния генерален инспекторат за възстановяване на Афганистан, информира ДПА.

Екстремистите контролират 49 от повече от 400 района в страната към края на юли. В средата на май те държаха под свой контрол 59 района, отбелязват от органа, създаден от Конгреса на САЩ.

Към края на юли афганистанското правителство контролира 55,5% от всички райони, което представлява промяна от 0,8% в сравнение с последното тримесечие, което е най-ниското ниво от края на 2015 г., когато агенцията започна да събира информация.

Броят на оспорваните административни райони нарасна с 10 до 132, което означава, че 32,4% от районите не са под контрола на нито една от двете враждуващи страни.

От края на 2015 г. с 16% е спаднал контролът или влиянието на афганистанското правителство, докато спорните райони са се увеличили с 11%.

Няма надеждна информация за жертвите сред афганистанските сили, тъй като правителството на Афганистан я засекретява от миналата година.