Талибаните обявиха, че към тях се е присъединил Хашмат Гани - по-малкият брат на президента в изгнание Ашраф Гани, която се намира в Обединените арабски емирства, съобщи Би Би Си.

В интернет беше разпространено видео, на което Хашмат Гани се ръкува с талибани в присъствието на високопоставен мюфтия от т. нар. "Мрежа на Хакани" - афганистанска организация, която си сътрудничи с талибаните.

Хашмат Гани беше кандидат на президентските избори през 2014 г., на които победи по-големият му брат Ашраф.

Президентът на Афганистан не е подавал оставка от поста си, след като на 15 август талибаните превзеха Кабул без бой и обявиха, че контролират цялата територия на страната.

През седмицата Ашраф Гани заяви, че има намерение да се върне в Афганистан. Той отхвърли информацията за това, че е изнесъл от Афганистан 169 милиона долара и посочи, че е оставил в родината си своите активи и поверителни документи.

Ашраф Гани е в ОАЕ, смята да се върне в Афганистан

Ашраф Гани е в ОАЕ, смята да се върне в Афганистан

Отхвърли твърденията, че е изнесъл 169 млн. долара...

Ашраф Гани записа видеообръщение към афганистанския народ, в което увери, че иска да продължа усилията за възстановяване на справедливостта за афганистанците.

Талибаните обаче имат други планове за бъдещото управление на страната. Има вероятност начело на Афганистан да застане управляващ съвет, но по-скоро държавната власт ще бъде съсредоточена във върховния лидер на талибаните Хайбатула Акундзада. Сигурно е обаче, че страната няма да бъде демокрация и ще се управлява според законите на шариата, заяви високопоставеният представител на талибаните Вахидула Хашими.

Очаква се Ахундзада да притежава върховната власт, над управляващия съвет, а ролята на президента да се изпълнява от някого от неговите заместници.

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

За правата на жените ще се произнесат духовниците…