Афганистанските бойци, които държат като заложници 19 граждани на Южна Корея, отново заплашиха със смърт, ако техните искания не бъда изпълнени.

Краен срок на ултиматума обаче не е поставен, съобщават Франс Прес и РИА Новости, позовавайки се на изявление на говорителя на талибаните Забиул Муджахид.

Ако исканията на „Талибан" не бъдат изпълнени, южнокорейските заложници ще бъдат убити, заявява Муджахид. Той е посочил, че това е решение на ръководството на талибаните.

"Върховният съвет (на движението „Талибан") още не е определил точната дата на изтичане на ултиматума. Проведохме преговори по телефона с южнокорейската делегация. Никакво решение са провеждане на преговори не беше взето", обявил Муджахид.

Той е допълнил, че здравословното състояние на заложниците не е много добро, което се дължи на непривичния за тях климат и на недостатъчната храна.

Представител на посолството на Южна Корея в Кабул, пожелал анонимност, потвърди провеждането на телефонния разговор, но е допълнил, че такава телефонна връзка се поддържа непрекъснато.

Автобусът със 23 южнокорейски граждани, християнски мисионери, беше взет за заложници на 19 юли в афганистанската провинция Гаази от талибански бунтовници. За освобождаването на заложниците талибаните искат извеждане на контингента на Южна Корея от страната и освобождаване от затвора на бойци на движението.

По-късно похитителите убиха двама от заложниците и заявиха, че ще убият и останалите, ако техните искания не бъдат изпълнени.
На 11 август талибаните изразиха готовност да освободят две от заложничките, които бяха с влошено здраве. Сториха това на 13 август.

След освобождаването на двете жени преговорите между Южна Корея, официалните власти на Афганистан и представители на движението „Талибан" влязоха в задънена улица.