Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 21 китайски самолета и пет китайски кораба са били засечени около острова днес, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на продължаващите военни действия на Пекин в близост до Тайван.

От ведомството посочват, че пет самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток, който в нормални времена действа като неофициална бариера между двете страни.

Вчера Тайван отново съобщи, че са засечени 17 китайски самолета и пет китайски кораба около острова.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Тайван засече 17 китайски самолета край територията си

Тайван засече 17 китайски самолета край територията си

Установени са и пет китайски кораба в Тайванския проток

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Китай проведе нови учения край Тайван

Китай проведе нови учения край Тайван

Така Пекин отговаря на визитата на американски конгресмени на острова