Заместник-ръководителят на елитната Революционна гвардия на Иран предупреди, че иранските ракети с малък обхват могат да достигнат американските бойни кораби в Персийския залив, и САЩ не могат да си позволят нова война, съобщава полуофициалната медия "Фарс", цитирана от "Ройтерс".

Коментарите са още едно допълнение към дрънкането на оръжие от страна на Техеран и Вашингтон. САЩ засилиха санкциите срещу Ислямската република и увеличават военното си присъствие в региона.

Иран предупредил милициите в Близкия изток за готвена прокси война

Иран предупредил милициите в Близкия изток за готвена прокси война

Това довело до яростна дипломатическа дейност между американски, британски и иракски служители и призрака за конфликт САЩ-Иран

"Дори нашите ракети с малък обсег могат лесно да достигнат американските кораби в Персийския залив", каза Мохамад Салех Джокар, заместник-ръководителят по парламентарните въпроси на елитния ирански корпус.

"Америка не може да си позволи нова война, страната е в лошо положение по отношение на военна сила и социални условия", подчерта Джокар.

Иран зове международните си „приятели” да спасят ядрената сделка

Иран зове международните си „приятели” да спасят ядрената сделка

Към момента международната общност основно прави изявления вместо да спасява сделката

Отделно високопоставен ирански представител обвини президента на САЩ в непочтеност, информира полуофициалната агенция "Мехр".

"Действията на американските лидери за упражняване на натиск и налагане на санкции...докато говорят за преговори, е като да насочиш оръжие към някого и да го питаш за приятелство и преговори", каза Расул Санаи-Рад, заместник-ръководител на командването на въоръжените сили по политическите въпроси.

"Поведението на американските лидери е политическа игра, която съдържа заплахи и натиск, докато в същото време показва готовност за преговори с цел да се представят с миролюбив имидж и да заблудят общественото мнение", добави той.

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Според разузнаването на САЩ, администрацията във Вашингтон и Техеран не интерпретират правилно информацията, която си подават

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" пише, че два американски разрушителя са преминали през Ормузкия проток без инциденти в четвъртък.

Военен представител на САЩ коментира, че е било "най-спокойното преминаване, което сме виждали от дълго време".