Иран съобщил на милициите от Близкия изток да се подготвят за прокси война. Най-известният ирански военен лидер наскоро се среща с иракските милиции в Багдад и им казва да се готвят, съобщава "Гардиън".

Двама висши разузнавателни източници съобщават, че Касем Сюлеймани, лидер на "Кудс" (военна специална част на гвардията за извършването на специални операции извън територията на Иран), призова милициите под опека на Техеран преди три седмици на фона на напрежението в региона.

Смята се, че решението за мобилизиране на регионалните съюзници на Иран е предизвикало страхове в САЩ, че интересите на Вашингтон в Близкия изток са изправени пред неотложна заплаха.

Макар че през последните пет години Сюлеймани се срещаше редовно с лидерите на многобройните шиитски групи в Ирак, характерът и тонът на това събиране са различни.

"Това не точно призив "на оръжие", но не беше и далеч от това", коментира един източниците.

Срещата довела до яростна дипломатическа дейност между американски, британски и иракски служители, които се опитват да прогонят призрака на сблъсъци между Техеран и Вашингтон и страха, че Ирак може да стане арена на конфликт.

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Британски генерал: Няма заплаха от Иран в Ирак

Критики срещу засилването на военното присъствие на САЩ в Близкия изток

Сбирката частично информира решението на САЩ да евакуира част от служителите от американското посолство в Багдад и Ербил и да повиши статута на заплахата за американските бази в Ирак. Това съвпада и с отделен риск за американските интереси и тези на съюзниците им в Персийския залив и доведе до засилена заплаха, че десетилетни прокси конфликти могат да прераснат в пряк сблъсък между Вашингтон и Техеран.

Лидерите на на част от милициите в Ирак присъстват на срещата, твърдят разузнавателните източници. Високопоставена фигура, която научава за срещата, след това се среща и със западни служители, за да изрази загриженост.

Като ръководител на "Кудс", Сюлеймани играе значителна роля в стратегическите насоки на милициите и основните операции. През последните 15 години той е най-влиятелният ирански представител в Ирак и Сирия, който води усилията на Техеран да консолидира присъствието си в двете страни и се опитва да промени региона в своя полза.

САЩ стават все по-недоволни за дейността на иранските пълномощници в Близкия изток. Доналд Тръмп обвини този месец за палестинците от "Ислямски джихад" (определена от Запада за терористична група, финансирана от Иран) и ливанската "Хизбула", като частично отговорни за изстреляните ракети от Газа към Израел.

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Според Ирак няма такива индикации и милициите отричат подобни планове

В неделя, четири кораба, два от които саудитски петролни танкера, бяха саботирани край бреговете на ОАЕ. На следващия ден безпилотни самолети, изстреляни от бунтовници в Йемен, нападнаха два саудитски нефтопровода. Държавните медии в Саудитска Арабия призоваха за "хирургични удари" срещу ирански цели в отговор, а висши служители поискаха от Вашингтон да действа в техен интерес.

Загрижеността се изразява в убеждението, че миналата седмица, конвой с ирански ракети успешно е транспортиран през иракската провинция Анбар в Сирия, където е прехвърлен безопасно в Дамаск, заявяват регионалните дипломати пред "Гардиън".

Трансферът успява да избегне американските и израелските разузнавателни служби, въпреки забраната за десетки предполагаеми доставки на ракети през последните три години, които са прехвърляни в различни сирийски въздушни бази чрез въздушен мост.

Страховете от наземен коридор под контрола на Иран, след борбата с ДАЕШ, в която шиитските групировки изиграха важна роля, са от основно значение за опасенията, че следвоенните Ирак и Сирия могат да бъдат подкопани от регионални маневри.

Това, че Иран би могъл да се окаже окуражен от борбата с ДАЕШ, доминира в последните дискусии между "юбер-ястребите" на Доналд Тръмп, съветника по националната сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео, които са в центъра на ескалиращата програма за санкции на САЩ и отказ от международно ядрено споразумение, подписано от Техеран и бившия американски президент Барак Обама.

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Тръмп не иска война САЩ-Иран, притеснен е, че Болтън настоява

Според разузнаването на САЩ, администрацията във Вашингтон и Техеран не интерпретират правилно информацията, която си подават

Администрацията на Тръмп остава предпазлива към иракските милиции. Макар че те съвместно участват в борбата срещу ДАЕШ, тези групи а интегрирани в структурата на иракската държава и привличат все по-големи сравнения с корпуса на революционната гвардия на Иран. Докато те включват в себе си сунитски, християнски и подразделения с язиди, те са доминирани от шиитски групи, най-могъщите от които се ползват с пряко ръководство от Иран.

"Ние споделяме една и съща оценка на засилената заплаха от страна на Иран. Както винаги ние работим в тясно сътрудничество със САЩ", коментира британският външен министър, Джереми Хънт.

Британски генерал оспори твърденията на администрацията на Тръмп, че има непосредствена заплаха от Иран, създавайки рядък публичен разкол между двете страни, чийто съюз е подложен изпитание от непостоянния характер на регионалната политика на Тръмп.

Обединеното кралство е считано за основна причина за повдигнатите неотдавна опасения и усилията за де-ескалация на кризата, в която САЩ наложиха стратегия за "максимален натиск" върху Иран и ирански служители, обещаха да защитават своите интереси, в лицето на твърди санкции и нефтена блокада, която унищожава хазната на Техеран.

Посланикът на Техеран в Организацията на обединените нации Маджид Тахт-е Раванчи коментира пред американския телевизионен оператор NPR, че Иран не се интересува от ескалацията на регионалното напрежение, но има "правото да се защитава".

В отговор на възприятието за увеличена заплаха, САЩ реши да изпрати ударна бойна група, водена от самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и тактическа група бомбардировачи B-52, в оперативната зона на Централното командване на САЩ (CENTCOM) като сигнал към иранските власти.

Междувременно в Йемен, където саудитската война срещу иранските съюзници Хути е в петата си година, въздушни удари убиха шестима души, включително четири деца, коментира министърът на здравеопазването на тсраната.

Иран зове международните си „приятели” да спасят ядрената сделка

Иран зове международните си „приятели” да спасят ядрената сделка

Към момента международната общност основно прави изявления вместо да спасява сделката