Ново изследване показва, че крайнодесни екстремисти печелят нови последователи и влияние чрез конспиративни теории за COVID-19, пише "Индипендънт".

Снимки в стил старомодни плакати "издирва се" са публикувани на онлайн табла за съобщения в черно и бяло и "Евреите притежават COVID точно като цял Холивуд", пише в придружителния текст. "Хора, Събудете се", пишат екстремистите.

Публикацията е една от многото, които крайнодесни екстремисти използват, за да разширят обхвата си и да трупат последователи в социалната медийна платформа Telegram според констатациите на изследователи, които пресяха близо половин милион коментара на страници в Telegram, категоризирани като крайнодесни от януари 2020 г. до юни 2021 г.

Тактиката е успешна: девет от 10-те най-гледани публикации в извадката, изследвана от изследователите, съдържат подвеждащи твърдения за безопасността на ваксините или фармацевтичните компании, които ги произвеждат. Един канал в Telegram показва, че общият брой на абонатите му скача десетократно, след като залита към конспиративните теории за COVID-19.

"COVID-19 послужи като катализатор за радикализация", каза авторът на изследването Киаран О'Конър, анализатор в базирания в Лондон Институт за стратегически диалог. "Това позволява на теоретиците на конспирацията или екстремистите да създават прости разкази, като го представят като ние срещу тях, доброто срещу злото." 

Други публикации омаловажават тежестта на коронавируса или прокарват конспиративни теории за произхода му. Много от публикациите съдържат реч на омразата, насочена към евреи, азиатци, жени или други групи или насилствена реторика, която автоматично ще бъде премахната от Facebook или Twitter за нарушаване на стандартите на тези сайтове.

Telegram, базиран в Обединените арабски емирства, има много различни видове потребители по целия свят, но се превърна в любим инструмент на някои от крайнодесните, отчасти защото на платформата липсва модерирането на съдържанието на Facebook, Twitter и други платформи.

О'Конър коментира, че вярва, че хората зад тези постове се опитват да използват страха и безпокойството от COVID-19, за да привлекат последователи, чиято лоялност може да надживее пандемията.

Всъщност, смесени с конспиративните постове за COVID-19 са някои предложения за директно набиране на хора. Например в Лонг Айлънд, Ню Йорк, от крайнодясната група Proud Boys, публикуват връзка към новинарска статия за местна синагога и добавя своето съобщение, призовавайки последователите да се присъединят към тях. "Прегърнете това, което сте призовани да бъдете", гласи публикацията, която е придружена от свастика.

В The Washington Post: Антиваксърите доказаха, че невежеството не е само в САЩ

В The Washington Post: Антиваксърите доказаха, че невежеството не е само в САЩ

Неваксинираните са най-добрите приятели на Covid

Изследователите откриха индикации, че крайнодесни групи в Telegram работят заедно. Изследователи на ISD свързаха две потребителски имена, участващи в управлението на един канал в Telegram, с двама видни членове на американската крайна десница. Единият бе насрочен оратор на митинга Unite the Right през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния, където бял супремасист умишлено се вряза в тълпа от контрадемонстранти, убивайки един и ранявайки 35.

Този канал нараства стабилно от началото на пандемията и сега има обхват от около 400 000 гледания всеки ден, според Telegram Analytics, услуга, която съхранява статистически данни за около 150 000 Telegram канала на сайта TGStat. През май 2020 г. каналът имаше 5000 абонати; сега има 50 000.

Данните са особено тревожни, като се има предвид множеството инциденти по света, които показват, че някои екстремисти преминават от онлайн реторика към реални действия.

Гавин Ямей, лекар и професор по обществено здраве в университета Дюк, пише за нарастване на заплахите срещу здравните работници по време на пандемията. Той каза, че тормозът е още по-лош за тези, които са жени, цветнокожи, в религиозно малцинство или ЛГБТК.

Ямей, който е евреин, е получавал заплахи и антисемитски съобщения, включително едно в Twitter, призоваващо семейството му да бъде "екзекутирано". Той се опасява, че расистките конспиративни теории и търсенето на изкупителна жертва може да продължат дори след като пандемията отслабне.

"Притеснявам се, че по някакъв начин духът е излязъл от бутилката", каза Ямей.

Пандемията и вълненията, които предизвика, са свързани с вълна от тормоз и атаки срещу американци от азиатски произход. В Италия крайнодесни противници на мандатите за ваксини вилнееха из централа на синдикатите и болница. През август на Хаваите някои от онези, които тормозеха евреин вицегубернатор на този щат в дома му по време на протест срещу ваксина, размахаха листовки с негова снимка и думата "евреин".

На други места хора са починали, след като са приемали фалшиви лекарства, унищожавани са флакони с ваксини, а други са повредили телекомуникационни 5G кули от началото на пандемията преди близо две години.

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Нацистите пазят ваксинацията само за германци и за никой друг, с антивакс идеология намаляват населението

Събития като пандемията карат много хора да се чувстват тревожни и да търсят обяснения, според Синтия Милър-Идрис, директор на лабораторията за изследвания и иновации на поляризацията и екстремизма в Американския университет, която изучава крайнодесния екстремизъм. Теориите на конспирацията могат да осигурят изкуствено усещане за контрол, каза тя.

"COVID-19 създаде благодатна почва за набиране, защото толкова много хора по света се чувстват неспокойни", каза Милър-Идрис. "Тези расистки конспиративни теории дават на хората чувство за контрол, усещане за власт над събития, които карат хората да се чувстват безсилни."

Управлението на екстремизма онлайн е предизвикателство за технологичните компании, които казват, че трябва да балансират защитата на свободата на словото с премахването на речта на омразата. Те също трябва да се борят с все по-сложни тактики от групи, които са се научили да избягват правилата на платформата.

Този месец Facebook обяви, че е премахнал мрежа от акаунти, базирани в Италия и Франция, които са разпространявали конспиративни теории относно ваксините и са провеждали координирани кампании за тормоз срещу журналисти, лекари и служители на общественото здравеопазване.

Мрежата, наречена V_V, използва както реални, така и фалшиви акаунти и е наблюдавана от група потребители, които координираха дейностите си в Telegram в опит да скрият следите си от Facebook, установиха разследващи от компанията.

"Те се стремяха да тормозят масово хора с възгледи за ваксинация, за да направят своите публикации частни или да ги изтрият, като по същество потискат гласа им", каза Майк Двилянски, ръководител на разследванията за кибершпионаж в Мета, компанията майка на Facebook.

О'Конър, изследователят на ISD, каза, че сайтове като Telegram ще продължат да служат като убежище за екстремисти, когато липсват политиките за модериране на по-големите платформи.

"Защитат, която виждате на други платформи, не съществуват в Telegram", каза О'Конър. "Това го прави много привлекателно място за екстремисти."

В Германия нищят заговор на антиваксъри за убийството на премиера на Саксония

В Германия нищят заговор на антиваксъри за убийството на премиера на Саксония

Германската полиция е извършила обиски на няколко места в източната провинция Саксония