Един от най-влиятелните помощници на президента Владимир Путин в Кремъл посети контролираната от руските сили Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Владимир Рогов - проруски служител, назначен в региона.

Сергей Кириенко, отговарящ за надзора на вътрешната политика на Русия и бивш ръководител на държавната ядрена корпорация на страната "Росатом", е обсъдил безопасността на централата.

"Сергей Кириенко посети атомната електроцентрала — той провери безопасността на съоръжението и условията на работа на служителите на "Росатом", написа Рогов в "Телеграм".

Рогов публикува и снимка, на която се вижда Кириенко извън централата, която се намира на едва 500 км от мястото на най-тежката ядрена авария в света - катастрофата в Чернобил през 1986 г.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата

Руските сили поеха контрола над Запорожката АЕЦ в началото на март, малко след нахлуването си в Украйна на 24 февруари. Съоръжението остава близо до фронтовата линия и многократно е било обстрелвано през последните месеци, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела.

Специални руски военни части охраняват съоръжението, а на място има руски ядрени специалисти. Украинският персонал продължава да помага в работата на централата.

Запорожката атомна електроцентрала има шест реактора ВВЕР-1000 V-320, проектирани в СССР, с водно охлаждане и воден модератор, съдържащи уран 235, чийто период на полуразпад е повече от 700 милиона години.

Русия монтира щит над склад за ядрени отпадъци в Запорожката АЕЦ

Русия монтира щит над склад за ядрени отпадъци в Запорожката АЕЦ

Той ще предпазва обекта при обстрел и атаки с дронове

Международната агенция за атомна енергия многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението.

В началото на септември централата беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Гроси. След като делегацията напусна обекта, служителите на агенцията останаха там като наблюдатели.

Впоследствие МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаването на зона за сигурност около централата, за да се предотвратят извънредни ситуации поради военните действия.