Топенето на ледник на Антарктида вероятно ще увеличи морското равнище с 50 сантиметра, пише "Гардиън", като цитира изследване.

Финансирано от НАСА проучване е установило нестабилност с ледника Туейтс, което означава, че вероятно е достигнато до невъзможност да се спре покачване на морското равнище с 50 сантиметра. Други ледници на Южния полюс вероятно ще изпаднат в подобно нестабилно положение.

Откриха следи от изчезнал суперконтинент в Антарктида

Откриха следи от изчезнал суперконтинент в Антарктида

Времето на разпадането на суперконтинента Гондвана

Наскоро проведеното изследване, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences, е открило, че темпото на топене на леда на пет глетчера на Южния полюс се е удвоило за шест години и е пет пъти по-бързо в сравнение с 90-те г. на миналия век. Загубата на лед се разпространява от крайбрежието към вътрешността на континента.

Вярва се, че ледникът Туейтс, част от западната част на ледената покривка на Антарктида, представлява най-голям риск за бързо покачване на морското равнище в бъдеще.

Според експерти, ако бъде предизвикана нестабилност, ледената покривка може да се изгуби за 150 г., дори и ако се спре покачването на температурите.

Айсберг с удивителна форма се откъсна от Антарктида

Айсберг с удивителна форма се откъсна от Антарктида

Почти идеален правоъгълник...

Модули за симулация показваха, че загубата на лед ще започне до 600 г., но изследователите предупреждават, че може да се случи по-рано, като това ще зависи от скоростта на глобалното затопляне и естеството на нестабилността.

Покачването на морското равнище е свързано с увеличени крайбрежни наводнения и образуване на бури.

Отделно проучване, публикувано през миналата седмица в същия журнал, е установило, позовавайки се на сателитни данни, че Южният полюс е изгубил толкова много лед за период от четири години, колкото е изгубил Северният полюс за 34 г.

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Мрачни прогнози за климатичното затопляне