Кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия се изправят в битката за спечелване на първичния вот („кокъс” – партийни събрания и гласувания) в щата Невада. Това ще е първият значителен тест за кандидатите къде стоят сред испаноговорящите избиратели, съобщава „Франс прес”.

Милиардерът Доналд Тръмп е фаворит за спечелването на вота. Той ще се опита да победи в трети пореден щат след Ню Хемпшър и Южна Каролина. Това ще е четвъртата битка за републиканците след Ню Хемпшър, Южна Каролина и Айова, където Тръмп остана втори, победен от основния му съперник Тед Круз.

Джеб Буш напусна президентската кампания след пореден провал

Джеб Буш напусна президентската кампания след пореден провал

Бившият губернатор на Флорида

Но това ще е първият първичен вот за републиканските кандидати в западната част на страната - важна част от изборния цикъл, тъй като в Невада около 40% от 3-милионното население е от латиноси.

В щата местното правителството е под доминацията на републиканците, но сред гласоподавателите има повече демократи.

Въпреки че Тръмп е фаворит, той не е харесван много от испаноговорящите заради антиимигрантската си риторика.

След вота в Южна Каролина през уикенда бившият губернатор на Флорида Джеб Буш приключи кампанията, от което могат да спечелят Марко Рубио и Тед Круз, които са с кубински произход.

Тръмп взима Южна Каролина

Тръмп взима Южна Каролина

Тед Круз и Марко Рубио се борят за второто място

Според политически анализатори Тръмп ще спечели с около 35% от вота.

Гласуването в Невада ще се проведе между 17 и 19 часа местно време, като резултатите се очакват малко след това. За разлика от обикновеното гласуване в някои щати, наречено „праймъриз”, на „кокъси” е позволено участниците открито да заявят подкрепата си за кандидатите, които поддържат. Гласуването често е с вдигане на ръка по време на срещи в училища, местни центрове и църкви. В щата ще се проведат повече от 300 подобни срещи.

Клинтън спечели Невада, Тръмп взе Южна Каролина
Обновена

Клинтън спечели Невада, Тръмп взе Южна Каролина

Оспорвана битка при демократите, Джеб Буш напусна надпреварата при републиканците

В неделя основният кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън победи съперника си Бърни Сандърс в Невада.

Последните победи на Тръмп и Клинтън ги откъснаха комфортно от останалите претенденти преди „супер вторник” на 1 март, когато ще има предварителни избори в повече от 12 щата.

Резултатите от днес ще бъдат използвани за установяване на броя на републиканските делегати, които ще представляват щата на конгреса на партията през юли, който ще определи основния кандидат на републиканците за президент на САЩ.

Към момента Тръмп има 67 делегати при нужни 1 237 делегати, за да спечели номинация. Круз и останалите са с под 12 делегата.

Клинтън води убедително пред Сандърс – 502 срещу 70 делагати при минимум 2 383 делегати, тъй като бившият държавен секретар има подкрепата на 451 суперделегати – партийни лидери, които могат свободно да гласуват за кандидат.