Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали главния прокурор Уилям Бар за "поемане на контрол" над случая срещу Роджър Стоун, докато демократите поискаха разследване на действията на правосъдното министерство, информира "Ройтерс". 

Роджър Стоун е дългогодишен съветник и приятел на Доналд Тръмп.

Вчера Министерството на правосъдието промени хода на делото срещу Стоун и поиска по-лека присъда, след като в понеделник държавното обвинение препоръча 7-9 г. затвор за републиканеца.

Случаят около присъдата на Роджър Стоун се заплете след оставка на четирима прокурори

Случаят около присъдата на Роджър Стоун се заплете след оставка на четирима прокурори

67-годишният Стоун беше признат за виновен миналия ноември по седем обвинения

67-годишният Стоун беше признат за виновен миналия ноември по седем обвинения, включително възпрепятстване на правосъдието, лъжесвидетелстване пред Конгреса и натиск на свидетели. Той е шестият бивш съветник на Тръмп, който е осъден по случаи, свързани с разследването на Робърт Мълър за намеса на Русия на президентските избори през 2016 г.

Правосъдното министерство предприе изключително необичайни действия часове след оплакване на Тръмп в "Туитър" относно предложената от прокуратурата присъда. Това принуди всички четирима прокурори по делото да подадат оставка. Демократите пък обвиниха Бар в политическа намеса.

Федералните прокурори искат от 7 до 9 години затвор за Роджър Стоун

Федералните прокурори искат от 7 до 9 години затвор за Роджър Стоун

По делото за руската афера…

"Поздравления за главния прокурор Бил Бар за поемането на контрол над случай, който напълно излезе извън контрол и вероятно изобщо не трябваше да бъде повдиган", написа Тръмп в "Туитър".

Американският лидер също атакува съдията по случая и оттеглилите се прокурори. Той повторно публикува съобщение в социалната мрежа, в което се призовава за оправдаване на Стоун и бившия му съветник Майкъл Флин.

Министерството на правосъдието коментира, че Тръмп не е повлиял на решението да се поиска по-лека присъда. Белият дом увери, че президентът на САЩ не се е намесвал в случая.

Роджър Стоун пледира невинен

Роджър Стоун пледира невинен

Срещу Стоун са повдигнати седем обвинения

Според двама източници, запознати с казуса, Стоун и адвокатите му не са обсъждали случая с Тръмп.

Правни експерти определиха поведението на правосъдното министерство като изключително необичайно, въпреки че някои от тях смятат, че първото искане на прокуратурата е било доста сурово наказание за Стоун.

Демократите предупредиха, че ще има сериозни последици.

"Не подценявайте опасността от тази ситуация. Тя засяга върховенството на закона и спазването му. Безпрецедентно", написа в "Туитър" Ерик Холдър, главен прокурор при Барак Обама.

В Конгреса председателят на Комисията по правни въпроси към долната камара Джери Надлър коментира, че ще се разследва решението на правосъдното министерство. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър поиска от ведомството да проведе вътрешна проверка.

Някои републиканци обявиха, че не са обезпокоени от случилото се.

На 20 февруари ще стане ясно дали Стоун ще лежи в затвора.