Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да омаловажава коронавируса и призова страната да се научи да живее с пандемията. Той направи коментара в "Туитър" часове след връщането си в Белия дом от болница, където бе лекуван след положителен тест за коронавирус, информира "Политико".

В сутрешната порция коментари в социалната мрежа президентът направи подвеждащо сравнение между коронавируса и сезонния грип.

Байдън води с 16% на Тръмп

Байдън води с 16% на Тръмп

Сред вероятните избиратели 57% казват, че подкрепят Байдън

"Грипният сезон идва! Много хора всяка година, понякога над 100 000, и въпреки ваксината, умират от грип", написа Тръмп. "Ще затваряме ли нашата страна? Не, ние се научихме да живеем с това, както ние в момента се учим да живеем с Covid", подчерта той.

Статистически данни на Центровете за превенция и контрол на заболяванията показват, че смъртността от грип от 2010 до 2019 г. е между 12 000 и 61 000 души на година, като през 2017-2018 г. са починали 61 000. В съобщението си Тръмп говори за над 100 000 починали от грип.

През последните 10 г. средно под 36 000 американци са умирали годишно от грип. Коронавирусът до момента е отнел живота на повече от 200 000 американци.

Вълна от критика към задъхващия се Тръмп след сваляне на маската за снимки

Вълна от критика към задъхващия се Тръмп след сваляне на маската за снимки

Държавният глава диша тежко, докато стои на балкона на Белия дом

Самият американски президент е споделил през февруари в интервю за известния журналист на "Вашингтон пост" Боб Удуърд, че коронавирусът е пет пъти по-смъртоносен от грипа.

Експерти предупреждават, че през есента и зимата националната здравна система може да бъде изключително натоварена заради сезона на грипа и коронавируса.

Коментарът на американския лидер е подобен като други негови съобщения през последните 24 часа, които омаловажават заплахата от коронавируса, въпреки че на два пъти получи допълнително кислород, две експериментални лекарства, включително едно, което не е широкодостъпно и един стероид, който е само за тежки случаи на коронавирус. Освен това Тръмп бе лекуван от топ специалисти в президентското крило на военна болница.

Фаучи не изключва Тръмп да се влоши отново

Фаучи не изключва Тръмп да се влоши отново

Болестта на президента все още била в твърде ранна фаза

Преди да напусне болницата "Уолтър Рийд" той написа в "Туитър", че американците не трябва да се страхуват от вируса и не трябва да доминира в живота им.