В открито нарушаване на наложените от щата ограничения и здравните препоръки в борбата с пандемията от коронавирус на ръководената от него администрация, президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе първия предизборен митинг на закрито от юни. Американският лидер заяви пред присъстващите, много от тях не носиха маски, на митинг в Невада, че страната е близо до победа над вируса, пише "Гардиън".

Роджър Стоун към Тръмп: Въведи военно положение, ако изгубиш изборите

Роджър Стоун към Тръмп: Въведи военно положение, ако изгубиш изборите

Aмериканският лидер трябва да окупира властта

Относително малко хора носеха маски на събитието, като имаше едно изключение: тези зад гърба на Тръмп, които се виждат най-ясно по телевизията, бяха задължени да покрият част от лицето си.

Последният митинг на закрито на държавния глава преди Невада бе в Тълса, Оклахома.

Президентът не спомена на събитието, че пандемията отне живота на близо 200 000 американци и все още убива по 1000 души на ден.

"Ние няма да затворим страната отново. Едно затваряне ще унищожи живота и мечтите на милиони американци", каза Доналд Тръмп.

Съд спря опита на Тръмп да изключи нелегалните имигранти от преброяването

Съд спря опита на Тръмп да изключи нелегалните имигранти от преброяването

Заповедта на правителството е незаконна

По време на едночасовата реч държавният глава атакува основния си съперник Джо Байдън. Той нападна демократа, че взема лекарства и че е мекушав пред престъпленията.

"Байдън иска да успокои вътрешните терористи и моят план е да арестувам вътрешните терористи", закани се Доналд Тръмп пред ентусиазирана тълпа от поддръжници. "Ако Байдън спечели, бандите ще победят", предупреди той.

Байдън критикува Тръмп за провеждането на предизборни събития, които поставят под риск живота на хората.

Орбан подкрепи Тръмп за втори мандат

Орбан подкрепи Тръмп за втори мандат

Той определя като част от "прагматична" външна политика.

Губернаторът на Невада Стив Сисолак, демократ, ограничи събиранията на закрито и открито до 50 души през май, препоръка на основата на насоките на Белия дом за постепенно разхлабване на ограниченията. Преди митинга Сисолак заяви, че Тръмп предприема безразсъдни и егоистични действия, които поставят безброй животи в опасност в Невада.

"Да се каже направо: той няма смелостта да направи тежък избор", атакува губернаторът действията на Тръмп в борбата с вируса. "Той остави това на губернаторите и щатите. Сега реши, че не трябва да спазва нашите щатски закони. Както обикновено, той не вярва, че правилата се прилагат и за него", поясни Сисолак.

Град Хендерсън информира Xtreme Manufacturing, че планираното събитие е в пряко нарушение на извънредните заповеди на губернаторите за коронавируса и че ще последват наказания. От кампанията на президента отвърнаха, че президентът ще подкрепи присъствалите на събитието, "ако губернаторът тръгне след вас".

Днес Доналд Тръмп ще пътува до Калифорния, където ще бъде осведомен за опустошителните горски пожари. Той като цяло мълчи за разразяващата се трагедия, отнела живота на десетки хора в Орегон и Калифорния.