Бившият президент Доналд Тръмп опитал да замени изпълняващия длъжността главен прокурор с длъжностно лице, желаещо да се заеме с необоснованите твърдения за измама в изборите, и настоявал Министерството на правосъдието да поиска от Върховния съд да обезсили победата на президента Джо Байдън, пише Wall Street Journal, цитиран от Reuters.

Усилията през последните седмици от президентството на Тръмп са се провалили поради съпротивата на назначените от него висши служители, които отказват да заведат правно неоснователно дело пред Върховния съд.

По-късно други висши служители заплашиха да подадат оставка, ако Тръмп уволни изпълняващия длъжността генерален прокурор Джефри Розен.

Висши служители, включително Розен, бившият генерален прокурор Уилям Бар и бившият изпълняващ длъжността генерален адвокат Джефри Уол, отказаха да заведат делото във Върховния съд, като заключиха, че няма основание да се оспорват резултатите от изборите и федералното правителство няма правен интерес дали Тръмп или Байдън е спечелил.

Тогавашният съветник на Белия дом Пат Циполоне и неговият заместник Патрик Филбин също се противопоставиха на идеята на Тръмп, която е популяризирана от външните му адвокати.

След като планът му за Върховния съд не стигна до никъде, Тръмп проучи замяната на Росен с Джефри Кларк, съюзник на Тръмп, който изрази готовност да използва силата на ведомството, за да помогне на Тръмп да продължи неуспешните си правни битки, оспорвайки резултатите от изборите.

Тръмп отстъпва от този план след заплахите от висшето ръководство на Министерството на правосъдието да подаде оставка, ако Розен бъде отстранен, казаха запознати.

Съветник на Тръмп, помолен да отговори на информацията в американските медии, коментира, че бившият президент "постоянно твърди, че нашата правосъдна система трябва да разследва широко разпространена измама с избори, която измъчва нашата система от години. Всяко твърдение за противното е невярно и се ръководи от тези, които искат да поддържат счупена система". 

Демократите реагираха яростно, а сенаторът Ричард Дърбин, входящ председател на Съдебната комисия, заяви, че ще разследва усилията за използване на Министерството на правосъдието от Тръмп за промяна на резултатите от изборите.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър призовава генералния инспектор Майкъл Е. Хоровиц да разследва "този опит за злоупотреба".

Безпочвените твърдения на Тръмп за изборна измама и отказът му да признае победата на Байдън достигнаха своята кулминации на 6 януари.

Камара на представителите започна импийчмънт на Тръмп за втори път, седмица след подбуждането към бунт в Капитолия, а процесът по обвинението в Сената ще започне на 8 февруари.

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Тръмп събира $2 млрд. за библиотека и мисли да създаде "Патриотична партия"