След като обеща да "пресуши блатото" по време на предизборната си кампания, Доналд Тръмп завършва мандата си с отмяна на свое решение, което пречеше на служители на Белия дом да лобират, информират "Политико" и "Гардиън".

Тереза Мей за Тръмп: Никога не знаех какво да очаквам

Тереза Мей за Тръмп: Никога не знаех какво да очаквам

Тя разкритикува решението на Джонсън да ореже чуждестранната помощ

Малко след встъпването си в длъжност Тръмп се подписа под изпълнителна заповед, която забранява на назначения да участват в лобизъм за период от пет години, свързан с агенциите, за които са работили. Забраната бе допълнение към доживотна забрана за лобиране в полза на чуждо правителство. Наложената заповед през 2017 г. разшири правила, приети по време на администрацията на Барак Обама. Всеки назначен от Тръмп трябваше да се подпише, че е съгласен с тези условия. Но тази сутрин Тръмп отмени заповедта и отвори вратата за лобизъм във Вашингтон, включително и лобиране за чуждо правителство.

В момента основното послание на сайта на Белия дом е "даде обещания, спази обещанията", но в случая със заповедта не изглежда да е така.

АП информира, че Бил Клинтън е подписал подобна заповед седмици преди да напусне Белия дом, позволявайки на бивши съветници да лобират.

Тръмп не е първият президент на САЩ, който пропуска инаугурация

Тръмп не е първият президент на САЩ, който пропуска инаугурация

През 1974 г. президентът Ричард Никсън подаде оставка и не присъства на клетвата на Джералд Форд