По време на мандата на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп служители на Министерството на правосъдието са събирали данни за депутати от Специалната комисия за разузнаване на Камарата на представителите, съобщава The New York Times.

Служители на министерството са се опитали да разберат кой е отговорен за изтичане в медиите на поверителна информация относно твърдения за контакти на лица от обкръжението на Тръмп с представители на Русия. По време на разследването американското министерство на правосъдието поиска от Apple информация от акаунтите на "поне двама демократи от специалната разузнавателна комисия на Камарата на представителите, техните помощници и техните семейства". Сред тях има и непълнолетен.

През 2017 г. и началото на 2018 г. от отдела са получени данните на най-малко 12 души, свързани със специалната комисия, включително конгресмена от Калифорния Адам Шиф. Сега Шиф е ръководител на специалния комитет. Министерството на правосъдието на САЩ, което тогава бе ръководено от Джеф Сешънс, не откри никакви връзки между тези законодатели и изтичането на класифицирана информация

Според източници Уилям Бар, който наследява Сешънс като главен прокурор на САЩ, "съживява" за разследването относно Шиф и няколко други. Тогава някои служители коментират, че проверките са политически мотивирани.

Събирането на данни от американските власти за законодателите в страната е изключително необичайно. Шиф разпространи изявление в светлината на тази публикация в The New York Times и в него законодателят призова за разследване на инцидента.

Докато Министерството на правосъдието разследва кой стои зад изтичането на класифицирана информация в началото на администрацията на Тръмп, то предприе изключително необичайна стъпка: прокурорите призоваха Apple за данни.

Ревността в усилията на администрацията на Тръмп за лов на течове доведе до необикновената стъпка за призоваване на метаданните за комуникация от членовете на Конгреса - нечуван ход извън разследванията за корупция. Докато разследванията за течове от Министерството на правосъдието са рутинни, настоящи и бивши служители на Конгреса, запознати с разследването, заявиха, че не могат да си припомнят случай, в който архивите на депутатите са били иззети като част от тях.

Нещо повече, законодателите не знаеха, че са разследвани, докато Apple не ги уведоми миналия месец, подобно на пресата.

Публикуваха финалния доклад за намесата на Русия в САЩ през 2016 г.

Публикуваха финалния доклад за намесата на Русия в САЩ през 2016 г.

Панелът обяви, че е разпитал повече от 200 свидетели и е прегледал над 1 милион страници

Всичко това бе в тайна, докато Министерството на правосъдието не разкри през последните седмици пред The Washington Post, The New York Times и CNN - разкрития, които предизвикват критики, че правителството се намесва в свободите на пресата.

Изземването на заповедите и записите показва колко агресивно администрацията на Тръмп е провеждала разследванията, докато Тръмп обявява война на медиите.

"Независимо дали е имало достатъчно причини за самото разследване на течове, включването на членове на семейството и непълнолетни деца, ми се струва изключително агресивно", коментира Дейвид Лауфман, бивш служител на Министерството на правосъдието, който е работил по такива разследвания. "В комбинация с недвусмислената вендета на бившия президент Тръмп срещу конгресмена Шиф, той повдига сериозни въпроси дали начинът, по който е проведено това разследване, е бил повлиян от политически съображения, а не от чисто юридически."

Говорителят на Министерството на правосъдието отказа да коментира, както направиха и Бар, и представител на Apple.

С течение на времето служители твърдяха на срещи, че обвиненията стават по-малко реалистични, бивши служители на Министерството на правосъдието казаха: Липсваха им сериозни доказателства.

Шиф нарече призовките за данни за членовете на комисията и служители още един пример как Тръмп използва Министерство на правосъдието като "бухалка срещу неговите политически опоненти и членове на медиите".

Шиф призова за разследване на Министерството на правосъдието на бившата администрация заради изземването на телефонните му записи. В интервю за CNBC Шиф осъд Тръмп за злоупотреба с власт и добави, че това показва как министерството на правосъдието на САЩ е станало "изцяло притежавано дъщерно дружество на личните правни и политически интереси на президента".

Скоро след като Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г., съобщения в пресата, базирани на чувствителни или класифицирани разузнавателни данни, хвърлиха Белия дом в хаос. Те подробно описаха разговори между руския посланик в Съединените щати по това време и висшите помощници на Тръмп, натиска на президента върху ФБР и други въпроси, свързани с руското разследване.

Белият дом бе категоричен, че източниците ще бъдат открити и преследвани, а Министерството на правосъдието започна преглед на служителите по националната сигурност от администрацията на Обама.

Служители на отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието информираха заместник-главния прокурор почти през седмица за разследванията, казаха трима бивши служители на отдела.

Тръмп е критикувал разследването по руската афера 1200 пъти

Тръмп е критикувал разследването по руската афера 1200 пъти

Същевременно е защитавал Путин и Русия…

През 2017 и 2018 г. голямо жури призовава Apple и друг доставчик на интернет услуги за архивите на хората, свързани с разузнавателния комитет. Те научиха миналия месец, когато Apple ги информира, че техните данни са споделени, но не уточняват степента на искането, казаха служители на комисията. Миналата година втори доставчик на услуги уведоми един член на персонала на комитета за такова искане.

Не е ясно защо членове на семейството или деца са замесени в това разследване, но следователите биха могли да потърсят сметките, защото са свързани или на теорията, че родителите използват телефоните или компютрите на децата си, за да скрият контакти с журналисти.

Министерството на правосъдието отказа да каже на демократите в комисията дали са разследвани републиканци. Apple предаде само метаданни и информация за акаунта, но не и снимки, имейли или друго съдържание, според запознатия. След като документите не предоставиха доказателства за течове, прокурорите във Вашингтон обсъдиха прекратяване на тази част от своето разследване. 

През февруари 2020 г. Бар назначи прокурор от Ню Джърси Осмар Бенвенуто в отдела за национална сигурност. Неговият опит беше в преследването на банди и здравни измами. Назначаването на Бенвенуто бе в съответствие с желанието на Бар да държи въпросите от голям интерес за Белия дом в ръцете на тесен кръг от доверени помощници и служители.

Прокурорите също удвоиха усилията си, за да установят кой е разпространил материали, свързани с Майкъл Флин, първият съветник по националната сигурност на Тръмп. Подробности за разговорите, които той е водил в края на 2016 г. с руския посланик по това време Сергей Кисляк, се появиха в новинарските репортажи в началото на 2017 г. и в крайна сметка помогнаха за свалянето му и федералните обвинения срещу него.

Дискусиите също бяха сметнати за високо класифицирани, тъй като ФБР използва упълномощено от съда тайно подслушване на Кисляк.

Съдът в САЩ свали обвиненията срещу Майкъл Флин за Русия, победа за Тръмп

Съдът в САЩ свали обвиненията срещу Майкъл Флин за Русия, победа за Тръмп

Тръмп обяви решението на съда за "страхотно"