Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун проведоха първата част от втората среща на върха във виетнамската столица Ханой, съобщават световни агенции.

Американският лидер и Ким Чен-ун ще проведат същинските разговори за ядреното разоръжаване на КНДР в четвъртък сутринта. 

По-рано днес двамата лидери се ръкуваха и позираха пред камерите в Metropole hotel на фона на флаговете на двете държави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на КНДР "страхотно бъдеще за вашата страна" в началото на разговорите си с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Тръмп иска да превърне КНДР в „голяма икономическа сила”

Тръмп иска да превърне КНДР в „голяма икономическа сила”

Ще видим какво ще се случи, но той иска да направи нещо голямо

"Мисля, че вашата страна има страхотен икономически потенциал. Мисля, че вашата страна ще има страхотно бъдеще, вие сте велик лидер", обяви Тръмп пред Ким.

"Успяхме да преодолеем всички препятствия и днес сме тук", каза от своя страна Ким Чен-ун. Ким е "уверен, че ще бъдат постигнати големи резултати, които ще бъдат приветствани от всеки".

В отговор Тръмп отбеляза: "Чест е да бъда с председателя Ким, чест е да бъдем заедно във Виетнам".

"Страхотно е да бъда с вас, имахме много успешна първа среща на върха. Някои хора искаха да стане по-бързо, но аз съм много доволен от това, което правим", продължи Тръмп и изтъкна, че двамата с Ким имат "наистина добри отношения".

След кратък коментар пред журналистите двамата лидери разговаряха на четири очи. Разговорът, на който присъстваха само преводачите, продължи около 20 минути. След кратката беседа Ким Чен-ун и Доналд Тръмп имаха "социална вечеря", както беше наречена от Белия дом по-рано, която продължи час и 42 минути. 

Началото на вечерята беше открита само за няколко журналисти. От Белия дом обявиха, че са ограничили достъпа. 

Срещата на Тръмп и Ким Чен-ун започва със „социална вечеря”

Срещата на Тръмп и Ким Чен-ун започва със „социална вечеря”

Сандърс заяви, че всеки от лидерите ще бъде придружен от двама съветници

На вечерята Доналд Тръмп беше придружаван от държавния секретар Майк Помпео и временно изпълняващия длъжността началник на канцеларията Мик Мълвейни. Ким беше с Ким Йон-чол, главният преговарящ със САЩ, и външния министър на КНДР И Йон-хо.

Разговорите продължиха малко над 2 часа, информира АП.

Официалните срещи ще продължат в Metropole Hotel в четвъртък.  

Тръмп и Ким пред сключване на сделка

Тръмп и Ким пред сключване на сделка

Пхенян извлича ползи от сближаването с Белия дом

Първата историческа среща между Тръмп и Ким се проведе през миналата година в Сингапур.

Тръмп иска от Ким Чен-ун да спре ядрената програма на КНДР, а лидерът на Северна Корея настоява за отмяна на международните санкции.

преди 5 години в 18:06 ч.

Майкъл Коен, бившият адвокат на президента на САЩ, директно се обърна към Доналд Тръмп по време на показанията си пред Конгреса.

„Намирам го за иронично, господин Президент, че вие сте във Виетнам точно сега”, обяви адвокатът, след като разкри, че Тръмп няма медицинско извинение за неучастието си във войната във Виетнам.

Сега е малко след 23,00 часа в Ханой, но представител на Белия дом обяви пред Си Ен Ен, че президентът се очаква да гледа показанията на Коен пред Конгреса в хотела си.

преди 5 години в 17:56 ч.

Стана ясно, че Ким и Тръмп са хапвали коктейл от скариди, печено телешко филе на скара и шоколадова лава.

преди 5 години в 17:51 ч.

Доналд Тръмп използва „Туитър”, за да напише, че е имал страхотни срещи и вечеря с лидера на КНДР Ким Чен-ун тази вечер във Виетнам. Той качи и видео с двамата.

преди 5 години в 17:49 ч.

Медии съобщават, позовавайки се на Белия дом, че утре ще бъде организирана официална церемония по подписване на договорените от Тръмп и Ким споразумения. Тя ще се проведе в 14,05 часа местно време, а в 15,50 ч. (08,50 часа Гринуич) ще бъде дадена съвместна пресконференция от двамата лидери.

Последно обновление в 17:59 ч. на 27.02

преди 5 години в 16:49 ч.

Още от Белия дом

преди 5 години в 16:49 ч.

преди 5 години в 16:48 ч.

Белият дом пусна видео

преди 5 години в 16:42 ч.

Кратък обзор на първия ден от срещата на върха Тръмп-Ким

В 18,30 часа местно време президентът Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха за кратка беседа, а след това вечеряха в историческия хотел Metropole в Ханой, с което поставиха началото на втората среща на върха за обсъждане на ядреното разоръжаване на КНДР.

8 месеца след първата им среща двамата изглеждаха доволни, че се виждат отново, като Тръмп нарече Ким Чен-ун „велик лидер” и предложи помощ за „невероятно бъдеще” на Северна Корея.

Пред журналисти преди 20-минутната среща на четири очи Тръмп отбеляза, че с Ким Чен-ун имат „страхотни отношения” и са постигнали „голям напредък”. Американският лидер очаква втората среща да е „много успешна”, вероятно по-голям успех от разговорите преди няколко месеца.

Ким Чен-ун изрази оптимизъм, че ще бъдат постигнати добри резултати.

След това двамата лидери вечеряха. Тръмп беше придружаван от държавния секретар Майк Помпео и временно изпълняващия длъжността началник на канцеларията Мик Мълвейни. Ким беше с Ким Йон-чол, главният преговарящ със САЩ, и външния министър на КНДР И Йон-хо.

Срещите ще продължат в четвъртък сутринта.

Но разговорите са помрачени от експлозивните твърдения на бившия адвокат на президента на САЩ Майкъл Коен, който обвинява Тръмп, че е „расист” и „мошеник”. Американският лидер пък отвърна, че Коен е лъжец.

Последно обновление в 16:43 ч. на 27.02

преди 5 години в 16:31 ч.

Тръмп се насочва към хотела си

Снимка 409364

Източник: ЕПА

Снимка 409363

Източник: ЕПА

Снимка 409362

Източник: ЕПА

Снимка 409361

Източник: ЕПА

Снимка 409360

Източник: ЕПА

преди 5 години в 16:25 ч.

Трамп е отседнал в JW Marriott, а Ким Чен-ун в Melia Hanoi.

преди 5 години в 16:21 ч.

преди 5 години в 16:05 ч.

Тръмп не изключва на срещата да бъде подписан мирен договор за официално прекратяване на Корейската война (1950-1953).

преди 5 години в 16:02 ч.

Вечерята приключи

Вечерята приключи и кортежът на Тръмп се насочи към хотела, където е отседнал американският лидер. Той ще се срещне с Ким Чен-ун в четвъртък сутринта. Тогава те ще проведат същинските преговори за ядрено разоръжаване на КНДР.

преди 5 години в 15:53 ч.

Още от разговорите

преди 5 години в 15:51 ч.

Преди началото на краткия им разговор

преди 5 години в 15:51 ч.

Видео от преди началото на вечерята

преди 5 години в 15:48 ч.

Тръмп дава легитимност на Ким

Си Ен Ен коментира, че втората среща с Тръмп дава легитимност на Ким. Уил Рипли, който е бил в КНДР 19 пъти обясни, че срещата е „шанс за света да види Ким в различна среда от пропагандата, която ние виждаме”. По думите му крайната цел на Ким е светът да е комфортен с него и с идеята, че притежава ядрен арсенал.

преди 5 години в 15:38 ч.

Ситуацията около хотела

Снимка 409353

Източник: ЕПА

Снимка 409352

Източник: ЕПА

Снимка 409351

Източник: ЕПА

Снимка 409350

Източник: ЕПА

Снимка 409349

Източник: ЕПА

Снимка 409348

Източник: ЕПА

преди 5 години в 15:33 ч.

Тръмп се пошегува по време на вечерята, че журналистите са склонни да платят, за да чуят какво е говорил с лидера на Северна Корея, съобщава кореспондентът на ТАСС в Ханой.

 „О, ако бяхте чули този диалог, щяхте да платите за него. Ким Чен-ун също определя разговора като "много интересен", отбеляза Тръмп.

преди 5 години в 15:00 ч.

Белият дом ограничи достъпа на медии до срещата на Тръмп с Ким Чен-ун. Четирима репортери, включително един от Associated Press, не получиха достъп до началото на вечерята между двамата лидери. Преди това двама от репортерите зададоха въпроси на президента.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс обяви, че заради „чувствителния характер на срещите ние ограничаваме журналистите за вечерята до по-малка група”. Първоначално Сандърс обяви, че няма да бъдат допуснати журналисти на вечерята. Но след като фоторепортери предупредиха, че няма да отразят вечерята без присъствие, един репортер на вестник и радиорепортер получиха достъп.

Само един американски репортер от „Уолстрийт джърнъл” беше допуснат на вечерята на Тръмп с Ким Чен-ун. В същото време на севернокорейските журналисти им е било разрешено да отразят началото на събитието.

Последно обновление в 16:47 ч. на 27.02

преди 5 години в 14:54 ч.

Си Ен Ен коментира, че Доналд Тръмп и Ким Чен-ун изглеждат отпуснати и приятелски настроени преди вечерята.

„Нищо повече от това да имаш приятна частна вечеря”, пошегува се Тръмп пред журналисти, докато правеха снимки. Американският лидер поиска от фоторепортери да направят снимки, на които той и Ким да „изглеждат добре”.

„Утре ще имаме много зает ден”, каза американският лидер и добави: „нашите отношения са много специални отношения”.

Според американския лидер вечерята най-вероятно ще бъде кратка.

Последно обновление в 15:01 ч. на 27.02

преди 5 години в 14:45 ч.

Ким Чен-ун коментира след 20-минутния си разговор с Тръмп и преди вечерята, че двамата са „споделили много интересни истории”.

преди 5 години в 14:44 ч.

Представител на севернокорейското правителство е съобщил пред Радио Свободна Азия, че в КНДР е „гореща тема” лидерът на КНДР Ким Чен-ун и Доналд Тръмп да получат Нобеловата награда за мир след края на тези ядрени преговори.

След първата среща на върха САЩ-КНДР властите започнаха да съобщават, че Ким Чен-ун е фаворит за Нобеловата награда за мир, отбелязва радиото и допълва, че са разпространявани много пропагандни материали какво представлява наградата и за величието на вожда на Северна Корея.

преди 5 години в 14:37 ч.

Снимка от вечерята

Тръмп повтори пред Ким Чен-ун, че „нашите отношения са много специални отношения”.

преди 5 години в 14:34 ч.

Снимки

Снимка 409294

Източник: ЕПА

Снимка 409293

Източник: ЕПА

Снимка 409292

Източник: ЕПА

Снимка 409291

Източник: ЕПА

Снимка 409288

Източник: ЕПА

Снимка 409296

Източник: ЕПА

преди 5 години в 14:29 ч.

преди 5 години в 14:19 ч.

Тръмп и Ким вечерят

Тръмп и Ким сега отидоха да вечерят.

Американският лидер е придружаван от държавния секретар Майк Помпео и изпълняващият длъжността началник на канцеларията Мик Мълвейни. Ким е с Ким Йон-чол, главният преговарящ със САЩ и заместник-председател на Корейската работническа партия, и външния министър на КНДР И Йон-хо.

преди 5 години в 14:17 ч.

Още снимки

Снимка 409283

Източник: ЕПА

Снимка 409282

Източник: ЕПА

Снимка 409281

Източник: ЕПА

Снимка 409280

Източник: ЕПА

преди 5 години в 14:13 ч.

Ръкостискането на Тръмп и Ким

преди 5 години в 13:58 ч.

Снимка 409279

Източник: ЕПА

Снимка 409278

Източник: ЕПА

Снимка 409277

Източник: ЕПА

Снимка 409276

Източник: ЕПА

Снимка 409275

Източник: ЕПА

Снимка 409274

Източник: ЕПА

Снимка 409268

Източник: ЕПА

преди 5 години в 13:57 ч.

Тръмп и Ким Чен-ун взаимно се поласкаха, докато говориха пред журналисти. Лидерът на КНДР описа срещата като „смело решение” на Тръмп.

преди 5 години в 13:52 ч.

Запитан да коментира информацията за адвоката Майкъл Коен, Тръмп само си разклати главата.

преди 5 години в 13:50 ч.

Ким Чен-ун очаква добър резултат от срещата

След коментара на Тръмп Ким Чен-ун заяви, че „много пречки” е трябвало да бъдат преодолени за провеждането на тази среща, но той е „уверен, че ще донесе добър резултат”. Ким Чен-ун добави, че през последните месеци е имало нужда от много търпение и полагане на усилия.

преди 5 години в 13:47 ч.

Тръмп каза още пред журналисти, че той и Ким Чен-ун имат „страхотни отношения” и изрази предположението си, че срещата ще бъде „много успешна”, вероятно „по-голяма” от първата през 2018 г.

Преди да се оттеглят американският лидер отбеляза още, че той смята, че КНДР има „невероятен икономически потенциал”. По думите му постигнат е „голям напредък” в отношенията между САЩ и КНДР. Въпреки оплакванията, че напредъкът от КНДР към ядрено разоръжаване е муден, Доналд Тръмп изрази „задоволство” от това как нещата се развиват към момента.

преди 5 години в 13:43 ч.

Американският държавен глава и лидерът на Северна Корея се ръкуваха и се усмихваха, размениха няколко думи в Sofitel Legend Metropole в Ханой в началото на втората си среща на върха, съобщава АП.

преди 5 години в 13:41 ч.

Ще видим, отговори Тръмп на въпрос за мирно споразумение

Запитан от журналисти дали ще оттегли призивите си за пълно ядрено разоръжаване на КНДР, Тръмп отговори отрицателно. На въпрос дали е възможно мирно споразумение, американският лидер отбеляза: „Ще видим”.

преди 5 години в 13:38 ч.

Тръмп и Ким сега ще проведат 20-минутна среща само с преводачите преди да започнат планираната вечеря.

преди 5 години в 13:36 ч.

преди 5 години в 13:33 ч.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се ръкуваха пред камерите след пристигането си в хотела.

преди 5 години в 13:32 ч.

преди 5 години в 13:31 ч.

На живо

преди 5 години в 13:28 ч.

Двамата лидери ще проведат същинските преговори в четвъртък. Те се срещнаха за първи път в Сингапур през юни 2018 г. Тогава Ким обеща да работи за „пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров”.

преди 5 години в 13:26 ч.

Ким Чен-ун също пристигна в Metropole hotel. 

преди 5 години в 13:23 ч.

Доналд Тръмп пристигна в хотела.

Последно обновление в 13:24 ч. на 27.02