Оплаквайки се от „липса на дух” между белите и чернокожите, кандидатът на републиканците Доналд Тръмп призова за расово единство, въпреки че той също призова един от най-големите градове в САЩ да приеме противоречивата полицейска практика "stop and frisk", която е широко осъждана като расизъм от лидери на малцинствата, цитиран от АП.

С практиката, която се използва в Ню Йорк, се цели спиране и пребъркване на минувачите за наркотици и оръжие. Тя е насочена предимно към афроамериканското и испаноговорящите малцинства.

Тръмп, който се опитва да спечели повече подкрепа от малцинствата, коментира расисткото напрежение, след като в Оклахома и Северна Каролина имаше сблъсъци между полицията и протестиращи тази нощ. Но както през цялата си президентска кампания действа, милиардерът предложи противоречиви решения.

Обявиха извънредно положение в Шарлът

Обявиха извънредно положение в Шарлът

Заради продължаващите размирици

Изглежда, че има липса на дух между белите и чернокожите”, изтъкна той в предаването "Fox and Friends" по Fox News.

Ние сме свидетели на ужасно нещо, добави още той.

Мъж е загинал при протест в Шарлът

Мъж е загинал при протест в Шарлът

Федералните власти ще окажат

След това магнатът от Ню Йорк предложи насилието в Чикаго, което е по-тежко и от Афганистан да бъде разрешено със същия полицейски подход "stop and frisk". Обаче според съдия от Ню Йорк практиката нарушава гражданските права на малцинствата.

Мисля, че Чикаго се нуждае от stop and frisk. Когато имаш 3 хиляди простреляни и толкова много загинали. Имам предвид, че е по-лошо от някои места като Афганистан, вие знаете, войната разделя нациите”, изтъкна Тръмп.

Вчера кандидатът на демократите Хилари Клинтън заяви във Флорида, че стрелбата в Оклахома и Северна Каролина е добавила още две имена „в дългия списък с убити афроамериканци от полицаи. Това е непоносимо и трябва да се превърне в нетърпимост”.

Според Тръмп полицейската практика в Ню Йорк за спиране и претърсване на съмнителни хора „работи изключително добре” в мегаполиса.