Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил на държавния си секретар Майк Помпео да притисне Иран, но да не "започва Трета световна война", обявиха източници пред "Дейли бийст".

Представителите от администрацията на Тръмп разкриха, че през последните седмици президентът е възложил задачата да се занимават с Иран на Помпео и Елиът Ейбрамс, специален представител за Ислямската република.

Саудитска Арабия осъди убийството на иранския учен

Саудитска Арабия осъди убийството на иранския учен

Но призова Иран към сдържаност по случая

Представител на Белия дом заявил, че Тръмп като цяло не се интересува от един от най-големите външнополитически проблеми пред администрацията, тъй като се е фокусирал върху резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън.

Този ход на Тръмп дава картбланш на най-големите противници на Иран в администрацията да предприемат агресивни действия срещу Техеран. Президентът на САЩ е поискал да не предприемат рискови действия, които могат да поставят "начало на Трета световна война", на което той особено е наблегнал при разговорите с Помпео и други.

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%

Наскоро Помпео посети Израел, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Тръмп е казал пред съветниците си, че иска да се избегне конфликт с Иран, при който може да загинат американски войници. "Дейли бийст" отбелязва, че политиката на държавния глава на САЩ също е развързала ръцете на Израел.

Миналата седмица топ ядреният учен на Иран Мохсен Фахризаде бе убит край Техеран. Иранското правителство обвини Израел за убийството.

Междувременно Байдън даде интервю за "Ню Йорк таймс", на което заявява, че САЩ ще се върнат в ядрената сделка, ако Иран стриктно изпълнява задълженията си. Той също обеща да предприеме действия за ограничаване влиянието на Ислямската република в региона.

По думите му "има много разговори за прецизността на ракетите и всички други неща, които дестабилизират региона", но "най-добрият начин да се постигне стабилност в региона" е да се отговори на тези проблеми в рамките на ядрената програма. Байдън отбеляза, че САЩ запазват правото си да върнат санкциите, ако се наложи.

Той е притеснен, че ако Иран се сдобие с атомна бомба, ще засили натиска върху Саудитска Арабия, Турция, Египет и други държави в региона да се сдобият също с такива оръжия за масово унищожение.