Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е решена да оттегли държавата от 28-годишен договор, който има за цел да намали риска от инцидентно възникване на война между Запада и Русия чрез позволяване на разузнавателни полети над държавите членки.

Въпреки че пандемията от коронавируса отмени среща на Съвета за национална сигурност към Белия дом за Договора "Открито небе", военният министър на САЩ Марк Еспър и държавният секретар Майк Помпео са се съгласили да пристъпят към изваждане на държавата от споразумението, обявиха двама източници, запознати с плановете на администрацията, цитирани от "Гардиън".

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора „Открито небе”

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора „Открито небе”

Еспър заяви по време на изслушване в Конгреса, че Русия не позволява на САЩ да провеждат полети над прибалтийския град Калининград

Скоро се очаква САЩ да излязат с декларация с официално уведомление, че ще се оттеглят от договора няколко месеца по-късно, вероятно в края на фискалната година през септември. САЩ ще престанат да бъдат страна по договора 6 месеца след това. Ако обаче на президентските избори през ноември бъде избран нов президент, решението може да бъде отменено преди да влезе в сила.

Разузнавателните полети по договора са отложени до 26 април заради пандемията от коронавирус.

САЩ отдавна се оплакват, че Русия нарушава договора: ограничаване на полетите над Калиниград до по-малко от 500 километра и създаване на изключителен коридор по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.

Русия: Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе увеличава риска от ядрена война

Русия: Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе увеличава риска от ядрена война

Умножава рисковете за целия свят

Една от причините за оттеглянето, която се посочва от Еспър, е да се спестят пари, тъй като няма да се налага да се заменят два американски самолета Boeing OC-135B, които се използват за разузнавателните полети.

Конгресът определи 41,5 милиона долара разходи за подмяната на самолетите през миналата година, но публикуваното от Пентагона през февруари искане за разходи не включва бюджет за новите самолети. Еспър каза пред Конгреса, че чака решение от президента.

WSJ: Тръмп с нова стъпка към напускане на Договора за открито небе

WSJ: Тръмп с нова стъпка към напускане на Договора за открито небе

Президентът на САЩ е подписал документ...

Трима републиканци в Сената изпратиха писмо на администрацията през март с призив САЩ да напуснат договора. Като причини се посочват разходите и националната сигурност.

Поддръжници на договора обаче твърдят, че САЩ и съюзниците им печелят повече от Русия, тъй като три пъти повече полети се извършват над руската територия в сравнение с полетите на Русия над САЩ и други територии на американските съюзници. Освен това оттеглянето на САЩ няма да попречи на Русия да извършва полети над американските бази в Европа.

Администрацията на Тръмп вече напусна ядрения договор с Иран и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

Договорът позволява на САЩ и техните съюзници в Европа да следят военните маневри в Русия

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за установяване на режима Открито небе (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него.

Република България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл