Американският президент Доналд Тръмп се съмнявал в намесата на Русия в "случая Скрипал". Това е споделил той с бившия британски премиер Тереза Мей, пише "Гардиън".

Телефонният разговор между двамата се е провел през лятото на миналата година и поне 10 минути двамата са обсъждали отравянето на двойния агент и дъщеря му.

САЩ наложиха нови санкции на Русия по случая „Скрипал”

САЩ наложиха нови санкции на Русия по случая „Скрипал”

Руски депутат коментира, че издаденият в четвъртък вечерта указ на Тръмп още повече ще затрудни установяването на нормални отношения

Тръмп е изразил съмнения относно доказателствата на Лондон за вината на Русия. 

Припомняме, че САЩ наложиха санкции на Москва заради този случай. 

Редица други страни, включително ЕС, въведоха подобни мерки заради случая.

През август стана ясно, че Скотланд ярд разследва ролята на руския президент Владимир Путин в използването на новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му през март 2018 г. Двамата се разболяха тежко, но се възстановиха.

Британката Даун Стърджис почина, след като попадна на захвърлен флакон за парфюм, използван от двама руски агенти за пренасяне на бойното отровно вещество. Двамата руски агенти са обвинени за атаката. Великобритания иска да бъдат екстрадирани и издаде европейска заповед за ареста им. Интерпол пък ги издирва с червена бюлетина.

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма, съобщи, че разследването на атаката продължава. Басу подчерта, че въпросите около повдигането на обвинения във връзка с атаката са сложни. "Вие трябва да докажете, че Путин е пряко замесен", подчерта той и добави, че към този момент не са събрали достатъчно доказателства.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с новичок в британския град Солсбъри през март 2018 г. Те оцеляха, но най-малко други трима бяха отровени, включително и британката Даун Стърджис, която почина.