Президентът на САЩ Доналд Тръмп е на посещение в Париж, надявайки се да си отдъхне от задълбочаващия се скандал, свързан с Русия, информира АФП.

По време на визитата Тръмп ще бъде гост на събития по повод Деня на Бастилията, включително на заплануван военен парад. След това той ще посети гробницата на Наполеон и ще вечеря в "Мишлен" ресторант на Айфеловата кула с френския лидер.

Снимка 303820

Източник: ЕПА

Американският лидер и домакинът му Еманюел Макрон ще присъстват на военен парад на Шанз-Елизе и ще отбележат 100 г. от влизането на САЩ в Първата световна война на страната на Франция.

У дома вчера Тръмп защити сина си Доналд Тръмп-младши, хвалейки "прозрачността" му, след като синът му публикува имейли, свързани със среща с руски адвокат. Държавният глава на САЩ отново се оплака от "лов на вещици" около сагата дали Кремъл му е помогнал да спечели президентските избори през ноември 2016 г.

Най-големият „лов на вещици” в историята, предупреди Тръмп и защити сина си
Обновена

Най-големият „лов на вещици” в историята, предупреди Тръмп и защити сина си

Запомнете, когато чуете думите "източници казаха"

39-годишният Макрон се надява да използва тежестта на историята и на френското великолепие, за да очарова непредсказуемия Тръмп - шест седмици след посещението на руския лидер Владимир Путин в грандиозния Версай.

Тръмп не е знаел за срещата на сина си с руската адвокатка

Тръмп не е знаел за срещата на сина си с руската адвокатка

Доналд Тръмп - младши не му бил казал

В Лондон, Берлин, Брюксел и Париж европейските лидери се чудят как най-добре да се държат с американския лидер, чиито дневен ред "Америка преди всичко" подкопава трансатлантическите отношения.

Макрон се надява да изгради отношения с милиардера, които биха му помогнали да оказва влияние върху американската политика или най-малкото да помогне за избягване на сериозни противоречия между ЕС и Вашингтон.

Вече има напрежение около темата за климатичните изменения и търговията.

Разговорите между Тръмп и Макрон се очаква да бъдат с фокус съвместни усилия в борбата срещу тероризма и ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия.

Двамата изглежда имат малко неща, които ги свързват.

Снимка 303819

Източник: ЕПА

Макрон дори беше описан като "анти-Тръмп" по време на предизборната му кампания по-рано тази година.

Също така между тях има огромна пропаст в поколенията - Тръмп е на 71 г. , а Макрон - 39 г.

Макрон също критикува американския лидер за решението му да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Френският президент дори използва собствения му лозунг срещу него: "Да направим планетата си отново велика".

Френският лидер каза пред регионалния вестник Ouest-France, че Париж и Вашингтон имат "важни сходства: борбата с тероризма и защита на нашите важни интереси".

Той обаче се обяви против протекционистките тенденции в САЩ.

"Искам да защитя свободната и справедлива търговия", добави Макрон.

Но източници в Елисейския дворец са категорични, че отношенията с Вашингтон са стабилни след здравото ръкостискане при първата им среща на форума на НАТО през май, разглеждано като битка на воли.

"Отношенията са отлични", каза член на екипа на Макрон.

Според експерти френският лидер няма друг вариант освен да се опита да изгради стабилни отношения със САЩ.

Около 11 000 полицаи ще бъдат мобилизирани за опазването на реда по време на визитата на Тръмп и на празниците.